Keresés ebben a blogban

2010. november 28., vasárnap

Puszedlik újra

Előre szólok,hogy 2 napos munkáról van szó,de megéri!A boltokban nem lehet ilyen finom,puha puszedlit kapni,mint amilyet én szoktam készíteni!Megígértem,hát itt vannak.A receptet is újra felteszem!
Pénteken összeállítottam a tésztáját -rögtön 2vel indítottam,egy adag a húgoméknak rendelésre,és egy nekünk.
Majd egy éjszakát a hűtőben dekkoltak,hogy szépen összeérjenek az ízek.Hát az illata az valami fenséges!
Még nyersen is!Tegnap délután pedig hozzáláttam sütni.Kis golyókat formáltam és lelapogattam őket,így kerültek  a sütőlemezre.Azért a puszedlik sütése nem tartott olyan sokáig,mintha mézeskalácsot sütöttem volna!
Segítőimet,a Dr. Oetker cukormázakat most is bevetettem a díszítésnél,de a narancsos cukormázat saját magam készítettem el.Tervezek még vörösbor és rum hozzáadásával készült puncsmázat is a jövőhétre egy újabb adag puszedlire.  A máz gyorsan megszáradt és így szépen karácsonyi fémdobozkákba tudtam pakolni. Olyan jól mutatnak ott,hogy vétek lenne akár egyet is megkóstolni közülük,most hogy megtalálta a helyét mindegyik:-)



Hozzávalók  1 adag puszedlihez: 3 tojás, 12,5 dkg Rama,12,5 dkg akácméz, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja,,20 dkg porcukor, fél csomag sütőpor,40 dkg liszt, 4 evőkanál tejföl, 1-1 púpos kávéskanál őrölt fahéj,őrölt szegfűszeg,őrölt gyömbér.
Tetejére: Dr.Oetker cukormáz 1-1 tasakkal (puncsos és marcipános)
Saját készítésű narancsos cukormáz: 1 narancs leve és annyi porcukor,hogy sűrű ,ragadós mázat kapjunk.

A margarint és a mézet felolvasztom.A tojások sárgáját összekeverem a porcukorral, fél citrom levével és a citrom és narancs reszelt héjával.Ezt a  masszát a margarinnal összeolvasztott mézhez adom. A lisztet, a sütőport,a tejfölt és a fűszereket összevegyítem, majd a mézes keverékhez adom.Jól összedolgozom. Kicsit ragadós tésztát kell kapnunk.
Egy éjszakára folpackba csomagolva hűtőbe teszem.Másnap kissé összegyúrom,majd rudakat formálok belőle.A rudakat kb. 8 darabba vágom,minden darabot meggömbölyítek és sütőpapíros tepsibe téve kicsit lenyomom a kezemmel kör alakúra. De nem fontos rudakat formálni, elég ha  a tésztából lecsippentek darabokat és abból formálok golyót! Nem lesz annyi mosatlan később!:-)Alacsony hőfokon,előmelegített sütőben kb.10 percig sütöm.Vigyázzunk meg ne égjen!
Nem baj,ha belülről még egy kicsit puha. Kicsit várunk,hogy hűljön,majd  a cukormázat  a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük és sütőecsettel bevonjuk vele  a puszedliket. 5-6 órát vagy egy éjszakát szárítjuk, majd műanyag ill.fémdobozban tároljuk. Nekem most elég volt 1,5 óra a szárításhoz!
Szép márványos lesz a teteje!
Ezerszer finomabb,mint a bolti!
Én azonnal 2 adaggal szoktam kezdeni,hiszen hamar elfogy.Nem beszélve  a puszedlik csodás illatáról,ami végigjárja az egész lakást.Hmm.....!

Jó étvágyat!







2 megjegyzés:

  1. Huu, ez aztán a mennyiség. Én is készítettem már a tv-ből az Izes hagyományokból olyan finom puszedlit, hogy azóta sem ettünk olyant. Jó lehet nálad családtagnak lenni, v. akár rokonnak:)) Gratulálok!!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!Mindig kisütök valamit!:)

    VálaszTörlés