Keresés ebben a blogban

2010. december 21., kedd

Gesztenyés -szilvás bejglik

Ezek már az utolsó bejglik.Ma sültek ki.Még finomabbak lettek,mint a tegnapiak.Most csak 25 dkg lisztből készítettem.


Gesztenyés -szilvás bejglik

Hozzávalók a tésztához: 
1 dl natúr joghurt, 1 dkg élesztő, 1 tojás, 25 dkg fehér liszt, 12,5 dkg Rama és 2,5 dkg porcukor.

Töltelékhez: 25 dkg aszalt szilva, 2 dl vörösbor, 50 dkg gesztenyepüré, 1 kiskanál fahéj, 1 evőkanál kekszmorzsa és 5 cl rum.
A tetejére: tojás.

A tésztához meglangyosítjuk a joghurtot és elkeverjük benne az élesztőt és a tojást. A lisztben elmorzsoljuk a Ramát,hozzáadjuk a porcukrot ,csipet sót és az élesztős keveréket. Gyorsan összegyúrjuk. +0 percig lefedve a hűtőben pihentetjük.Addig hozzáfogunk a töltelékhez. Az aszalt szilvát összevagdaljuk és vörösborban fél óráig áztatjuk,majd lecsepegtetjük. A gesztenyepürét villával összenyomjuk, hozzáadjuk a szilvát és a többi hozzávalót. A tésztából 2 cipót formálunk és mindkettőt téglalap alakúra nyújtjuk. Közepére kézzel ráhalmozzuk a tölteléket és ujjunkkal óvatosan eligazítjuk rajta.Ne nyomjuk a tésztába bele,mert elvékonyodik és szétreped! A két rövidebb oldalon visszahajtjuk 2-3 cm-t és lekenjük tojássárgájával.Ezután a hosszabbik oldal mentén feltekerjük és a végét ismét bekenjük tojással.A hengereket a sütőpapíros tepsibe tesszük és tojássárgájával átkenjük,így pihentetjük fél óráig.(én szobahőmérsékleten hagytam,mások a hűtőbe teszik).Fél óra elteltével újra bekenjük a bejgliket,de most a tojások fehérjével,és ismét 30 percig pihentetjük. Végül villával a  tetejét és az oldalát megszurkáljuk és előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.Átemeljük egy tálcára és szeleteljük.

Jó étvágyat!




1 megjegyzés: