A tavalyi Ízek és Érzések gasztromagazinban találtam ezt a receptet és ma meg is sütöttem a bejgliket,Kicsit másképpen,mint elő volt írva,ha már a reformételek divatját éljük....
Azért sötét a tésztája,mert teljes egészében teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült,ami ugye barna.Emiatt a diósban összeérnek a színek.De ki foglalkozik vele,amikor nagyon finom!?:-)A mákosban van még alma,sütőtök és narancs,a Diósban pedig aszalt vörösáfonya és narancsdzsem.
Az alábbi receptből nekem 2 rúd jött ki,így dupla adagot sütöttem.
Különleges reform bejglik
Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 25 dkg Rama, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 1 pohár natúr joghurt, 4 evőkanál szőlőcukor és 1 tojás a kenéshez.
Töltelék 1: Mákos-almás-sütőtökös-narancsos:
30 dkg darált mák, 1 nagy reszelt alma, 1 szelet sült sütőtök húsa, 1 dl víz, 4 evőkanál méz, 1 kiskanál fahéj,2 kanál szőlőcukor, 1 narancs reszelt héja és egy marék Orangeat.
Töltelék 2: Diós-narancsos-vörösáfonyás: 30 dkg darált dió, 1 csomag aszalt vörösáfonya, 1 üveg narancsdzsem, 1 dl víz, 4 evőkanál méz .
A töltelékeket elkészítjük külön-külön úgy,hogy minden hozzávalót összekeverünk egy-egy tálban.Eddig egyszerű.
A tésztához a tojást és az élesztőt langyos joghurtban elkeverjük és pár percre kikapcsolt mikróba tesszük.
A Ramát,a lisztet,a cukrot és az élesztős keveréket jól eldolgozzuk,tésztává gyúrjuk és kb. fél órát kelni hagyjuk letakarva meleg helyen.
A tésztát 2 vagy 3(esetleg 4) részre osztjuk (én csak 2re osztottam) és egyenként kinyújtjuk.Rákenjük a tölteléket,a szélén 2 cm-t szabadon hagyunk. Rövidebb oldalait visszahajtjuk és a hosszabbik oldala mentén felcsavarjuk. A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,szünetet hagyva köztük. Tetejüket megkenjük tojássárgájával és 30 percig állni hagyjuk. Ezután megkenjük tojásfehérjével és megint 30 percig állni hagyjuk. Ezután megszurkáljuk a tetejét és előmelegített sütőben (gázsütő 2es fokozatán) kb. 30 percig aranybarnára sütjük. Hidegen felvágjuk.
Esetleg porcukorral megszórjuk.
Jó étvágyat!
Hm...most bukkantam az oldaladra! Végre egy bejgli, amit én is ehetek!!!! Szuper:D Köszönöm a receptet, mindenképp kipróbálom...
VálaszTörlésÜdv, Eszter