Keresés ebben a blogban

2010. december 20., hétfő

Különleges reform bejglik

A tavalyi Ízek és Érzések gasztromagazinban találtam ezt a receptet és ma meg is sütöttem a bejgliket,Kicsit másképpen,mint elő volt írva,ha már a reformételek divatját éljük....
Azért sötét a tésztája,mert teljes egészében teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült,ami ugye barna.Emiatt a  diósban összeérnek a színek.De ki foglalkozik vele,amikor nagyon finom!?:-)A mákosban van még alma,sütőtök és narancs,a Diósban pedig aszalt vörösáfonya és narancsdzsem.
Az alábbi receptből nekem 2 rúd jött ki,így dupla adagot sütöttem.


Különleges reform bejglik

Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 25 dkg Rama, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 1 pohár natúr joghurt, 4 evőkanál szőlőcukor és 1 tojás a kenéshez.

Töltelék 1: Mákos-almás-sütőtökös-narancsos: 
30 dkg darált mák, 1 nagy reszelt alma, 1 szelet sült sütőtök húsa, 1 dl víz, 4 evőkanál méz, 1 kiskanál fahéj,2 kanál szőlőcukor, 1 narancs reszelt héja és egy marék Orangeat.

Töltelék 2: Diós-narancsos-vörösáfonyás: 30 dkg darált dió, 1 csomag aszalt vörösáfonya, 1 üveg narancsdzsem, 1 dl víz, 4 evőkanál méz .

A töltelékeket elkészítjük külön-külön úgy,hogy minden hozzávalót összekeverünk egy-egy tálban.Eddig egyszerű.
A tésztához a tojást és az élesztőt langyos joghurtban elkeverjük és pár percre kikapcsolt mikróba tesszük.
A Ramát,a lisztet,a cukrot és az élesztős keveréket jól eldolgozzuk,tésztává gyúrjuk és kb. fél órát kelni hagyjuk letakarva  meleg helyen.
A tésztát 2 vagy 3(esetleg 4) részre osztjuk (én  csak 2re osztottam) és egyenként kinyújtjuk.Rákenjük  a tölteléket,a szélén 2 cm-t szabadon hagyunk. Rövidebb oldalait visszahajtjuk és  a hosszabbik oldala mentén felcsavarjuk. A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,szünetet hagyva köztük. Tetejüket megkenjük tojássárgájával és 30 percig állni hagyjuk. Ezután megkenjük tojásfehérjével és megint 30 percig állni hagyjuk. Ezután megszurkáljuk a tetejét és előmelegített sütőben (gázsütő 2es fokozatán) kb. 30 percig aranybarnára sütjük. Hidegen felvágjuk.
Esetleg porcukorral megszórjuk.

Jó étvágyat!




1 megjegyzés:

  1. Hm...most bukkantam az oldaladra! Végre egy bejgli, amit én is ehetek!!!! Szuper:D Köszönöm a receptet, mindenképp kipróbálom...
    Üdv, Eszter

    VálaszTörlés