Keresés ebben a blogban

2010. december 15., szerda

Karácsonyi házilag készített bonbonok-Bounty,Zserbó,Puncs és gesztenyés-meggyes

Mielőtt bárki döbbenten nézne maga elé a képek láttán,egyáltalán nem ördöngösség házilag készíteni bonbonokat.Jó móka és nagy örömet lehet vele szerezni szeretteinknek.Ez volt a célom nekem is.Tavaly már készítettem,most újakkal kísérleteztem.Gyűjtögettem már egy ideje a bonbon recepteket,múlt héten szétnéztem a kamrában,csak csokit kellett vennem,a többi hozzávaló megvolt. Kaptunk ősszel darált diót is a férjem anyukájától,így nem kellett drágán vennem:-)
A következőket láthatjátok: Gesztenyés-meggyes bonbon, Zserbó bonbon, Bounty bonbon-hát ez pont olyan lett,mint a Bounty!!! és Puncs bonbon.
A "köntös"amit viselnek a bonboncsodák: 50% kakaótartalmú étcsoki, fehércsoki és Milka csoki(plusz maradék csokimikulás:-)  )
Díszítésük: sósmogyoró, egyszerű sima mogyoró és mandula hasábok. A sógornőm egyszer mesélte,hogy kapott sósmogyorós bonbont,és Imádta!Tőle jött az ötlet!
Megkóstoltuk,bejött nekünk is!Sós és édes párosítás.
Csupa csoki volt minden.Elárulom,Gombóc Artúr járt nálunk  ma vendégségben:-)


Puncs bonbonok: Hozzávalók: 20 dkg darált háztartási keksz, 4 evőkanál rum(Nem aroma!!!), 4 evőkanál málnaszörp, 10 dkg kristálycukor, 1 dl víz, 6 dkg vaja, 3 dkg kakaópor, 5 dkg darált dió és csoki a bevonathoz.
A vízből és cukorból szirupot főzünk,majd hűtjük. Az össze hozzávalót egy tálban összekeverjük , majd kézzel gyúrjuk,közben annyi szirupot adunk hozzá,hogy jól gyúrható massza legyen. Amikor kész, kis golyókat formálunk belőle és egy tálcára helyezzük, majd 1 órára a hűtőbe tesszük.Vízgőz felett felolvasztott csokiba mártjuk és hűtőben hagyjuk megszáradni.Kis süti papírokba csomagoljuk.De persze díszíthetjük is!

Zserbó bonbon: Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 2 csapott evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaópor, egy marék reszelt csoki,20 dkg aszalt sárgabarack és baracklekvár.
Az aszalt barackokat vízbe beáztatjuk ,majd pici kockákra vágjuk vagy ledaráljuk.A barackot az össze hozzávalóval elkeverjük és annyi lekvárt adunk hozzá,,hogy jól formázható masszát kapjunk. Kis golyókat formálunk belőle,hűtőbe tesszük 1 órára ,majd olvasztott csokiba forgatjuk.Hűtőben megszilárdítjuk.

Bounty bonbon:  2 dl tejet 8 dkg Ramával felforralunk,levesszük a tűzről és  12 dkg kókuszreszeléket, 2,5 evőkanál búzadarát ,8 dkg porcukrot keverünk bele és lefedjük.Így hagyjuk állni fél óráig,hogy a dara megszívja magát. Én gombócokat formáltam belőle,de hengereket vagy téglalapokat is formálhatunk ,majd 1 órára  a hűtőbe tesszük.Szépen megszilárdulnak.Végül olvasztott Milka csokiban megforgatjuk és ismét hűtőbe tesszük megszilárdulni.

Gesztenyés-meggyes bonbon: 50 dkg kiolvasztott gesztenyemasszát villával széttörünk, hozzáadunk 6 evőkanál kakaóport, 2 evőkanál baracklekvárt, 4 evőkanál mézet és 2 teáskanál fahéjat. Jól összegyúrjuk és golyókat formálunk belőle úgy ,hogy mindegyik közepébe egy-egy kimagozott meggyet teszünk.. A hűtőben pihentetjük 1 órát,majd olvasztott csokival bevonjuk és ez is mehet a hűtőbe!

Jó étvágyat!

Megjegyzés: a keményebb állagú bonbonokat hegyes végű hurkapálcára húztam és a csokiba mártás után hungarocellebe szúrtam száradni.Így sokkal gyorsabban száradt minden oldala!








Puncsosak

Gesztenyések


Bounty


Zserbó

5 megjegyzés:

  1. Jobbnál jobbak :-) És gyönyörűségesek! Jöhetnek a vendégek :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi!Jönnek bizony,talán már a hétvégén!

    VálaszTörlés
  3. Szia

    Érdeklődnék, hogy ezek a bonbonok meddig állnak el, mert ajándékba szeretném adni és előre elkészíteném.

    Köszi a tippet
    Kellemes Ünnepeket
    Márti

    VálaszTörlés
  4. Szia

    Köszi a tippeket.
    Érdeklődnék, hogy meddig állnak el ezek a bon-bonok, mert előre elkészíteném.

    Kellemes Ünnepeket!
    Üdv: Márti

    VálaszTörlés
  5. Úgy 1 hónapig biztosan elállnak,főleg ha marad belőle:-)

    VálaszTörlés