Keresés ebben a blogban

2011. január 25., kedd

Zserbó, a klasszikus süti

Nagy dió rajongó vagyok!Csokipari Csenge  szerint mindenkinek van egy jellegzetes illata-gasztronómiai szemmel nézve..Azt hiszem,hogy az enyém a dió,mert nagyon szeretem a diós ételeket,sütiket.A zserbó iránti rajongásom pedig hosszú évekre nyúlik vissza!Gyerekként képes voltam egy fél tepsivel is megenni egy- ültő helyemben!:-) Mostanra is megmaradt ez a "szerelem",de már visszafogottabban!
A recept anyukámtól való,tőle "örököltem" ennek a csodás sütinek a leírását!Persze ahány ház annyi szokás,én és Anya így szoktuk elkészíteni!




Zserbó

Hozzávalók a tésztához: 1 csomag friss élesztő (50g), 40 dkg liszt, 20 dkg Rama vagy zsír, 2 kanál cukor, csipet só, 1 egész tojás és 2 tojássárgája.
Töltelék: 30 dkg darált dió, cukor és baracklekvár.
Tetejére: 15 dkg étcsoki,1-2 evőkanál olaj.

Az élesztőt felfuttatjuk 1 evőkanál cukorral és langyos tejjel. A lisztet,a  zsírt elmorzsoljuk és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, sót és tojásokat.Az egészet összegyúrjuk és 3 cipóra osztjuk.
Egy cipót lisztezett deszkán elnyújtjuk tepsi méretűre és egy kizsírozott és enyhén kilisztezett tepsi aljába simítjuk.Az első lapot vastagon megkenjük sárgabaracklekvárral és a korábban cukorral elkevert darált dió felét rásimítjuk.Erre jön a 2. lap,amit szintén kinyújtunk és ráhelyezzük a töltelékre.Ezt a 2. lapot is vastagon megkenünk lekvárral és rászórjuk a megmaradt diót.Erre jön a 3. egyben utolsó kinyújtott lap. Megszurkáljuk villával és letakarva langyos helyen 3 órán át hagyjuk kelni.
(Közben menjünk el sétálni,túrázni vagy bármi más:-) )
3 óra leteltével előmelegített sütőben éppen világosbarnára süssük meg kb. 30 perc alatt. Hagyjuk kihűlni!
A tetejére étcsokit olajjal gőz felett olvasszuk meg és öntsük a kihűlt zserbó tetejére.Én villával hullámokat "hasítottam" a csokiba díszítésnek.
Miután a csoki megszáradt,szeleteljük.

Isteni finom!

Jó étvágyat!









4 megjegyzés:

  1. Szép lett neked is! Végre fel tudtam adni a meglepit.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!Már nagyon várom!

    VálaszTörlés
  3. Kriszta ! nagyon szép a blogod. Hogyan nem jutottam én még el eddig ? - ezt nem tudom, viszont ígérem, hogy átolvaslak egyszer, mert már a zserbó látványa is lenyűgözött.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm!
    Üdvözöllek "Birodalmamban":-)!Jó nézelődést!

    VálaszTörlés