Keresés ebben a blogban

2011. március 28., hétfő

Almás kifli avagy ropogós kéreg alatt sült fűszeres alma

Nagyon finom kifliről van szó.Könnyű,lágy,élesztős ,kelt tészta,alatta a télen gyártott fahéjas almalekvárom -melynek receptje itt megnézhető,letölthető: Fahéjas almalekvár 
A ropogós kéregért pedig a mogyorókrokantok felelősek:-)


Almás kifli

Hozzávalók: 16 darabhoz
- 10 dkg vaj vagy Rama
- 1,5 evőkanál kristálycukor
- 1 tojás
- fél csomag(2,5 dkg )friss élesztő
- 1 dl tej
- 25 dkg liszt
Töltelék: fahéjas almalekvár
Díszítés: kristálycukor és mogyoró krokantok

A vajat/margarint ,a  cukrot és a tojást habosra keverjük. A szobahőmérsékletű élesztőt egy másik tálban szétmorzsoljuk.A tejet langyosra melegítjük és az élesztőre öntjük.Addig keverjük,amíg az élesztő feloldódik.
Az élesztős folyadékot a tojásos keverékhez öntjük.Hozzáadjuk a lisztet és lágy tésztává gyúrjuk.Letakarva meleg helyen egy órát kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kevés liszttel simára gyúrjuk,majd kétfelé vágjuk.Mindkét darabot nagyjából kör alakúra nyújtjuk és pizzavágóval vagy derelyevágóval 8 egyenlő cikkelyre osztjuk.Minden cikkely végét középen 2 cm-re bevágjuk és a szeletekre 1-2 kiskanál tölteléket=almalekvárt teszünk.A szélesebb végénél fogva feltekerjük a kifliket és sütőpapíros tepsibe fektetjük. Így állni hagyjuk lefedve konyharuhával 30 percre.(de ki is hagyhatjuk ezt a részt)
Ezután  a kifliket simára kevert tojással megkenjük,megszórjuk mogyoró krokantokkal és kristálycukorral.
Előmelegített sütőben,gázsütő 2-es fokozatán aranybarnára sütjük. Még melegen porcukorral megszórhatjuk.
Kihűlés után fogyasztható.

Jó étvágyat!



10 megjegyzés:

  1. Nagyon megkedveltem a blogod kukkants be hozzám, szeretnélek meginvitálni az "egy jó szó" játékba.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek lettek Kriszta,nem különben finomak ahogy olvasom,az a fahéjas almalekvár,nagyon finom lehet:-)

    VálaszTörlés
  3. Kriszta, ez valami fantasztikus. Fahéjas almalekvárom még nekem is van mult évről jó pár üveggel, fel is kellene használnom :) El is vittem a recepted, s mellé még

    Itthagyok Neked "Egy jó szót", mert megérdemled :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Viki!Kedves vagy!:-) Remélem neked is ízleni fog a kifli!:-)

    VálaszTörlés
  5. El küldenéd ezt a tál finomságot nekem? Imádom ezt a különleges almás kiflit amilyent én még nem is ettem.
    Igazán fantasztikusan készült el!
    xoxo

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta. Köszönöm a jó szót, szeretném viszonozni.

    VálaszTörlés