A Croissant,amiért nem kell a boltba menni!Olcsó,sok, gyors, finom, egyszerű,de nagyszerű!
Az eredeti recept Limarától való. Csodás dolgokat művel ez a nő a konyhában!Kivételes tehetségnek tartom.Hihetetlen milyen sokszínűen és remek kézügyességgel formálja a kelt tésztákat.Az ötletekből sosem fogy ki és ahogyan én látom szívét,lelkét beleadja egy-egy remekmű megalkotásához.Csak ajánlani tudom receptjeit,mert sokat lehet tanulni tőle!
Ezt a receptet a blogján találtam, ITT .
Részletesen,fotókkal szemléltetem!A fotók nagyításához most is katt a képekre!
A croissant nagy kedvencem és eleinte vaciláltam,hogy belefogjak-e ebbe,mert ha mégsem sikerül,akkor pocsékba megy minden.Megcsappant anyagiak kellős közepén szerencsére a tejen kívül minden akadt a hűtőben,kamrában.A tejbe való beruházást pedig kibírtuk,egyébként is jó lesz még főzeléknek,vagy palacsintának.
Nos,nekem nincs kenyérsütőgépem.Bár egyre jobban érzem,hogy szükségem lenne rá,mert van pár receptem,amihez előírás a gép.Limara is kenyérsütőgépet említ a recept elején. Ennek hiányában én kézzel dagasztottam a tésztát,nem géppel.Csakúgy,mint eddig mindig a kelt és egyéb tésztákat.Szeretem is így készíteni.
Így viszont kicsit meg kellett langyosítanom a tejet és a joghurtot. A lisztet,a sót, a cukrot és a tojásokat egy nagy dagasztó tálba (most műanyag) tettem,erre öntöttem a mikróban meglangyosított tejet és natúr joghurtot,majd a darabokra tört élesztőt.1-2 percet hagytam állni,majd szépen kézzel dagasztani kezdtem.
Nem vett sok időt igénybe. Azután irány a hűtő 1,5 órára.Amikor olvastam Limaránál,hogy ez a tészta hidegen,vagyis a hűtőben kel meg,hát nem akartam elhinni.Hiszem,ha látom!:-)
Negyedóránként bekukucskáltam a hűtőbe és döbbentem: Úristen!Ez a tészta egyre nagyobb!Gondoltam,azért várjuk ki a végét!
Mielőtt folytatnám ,íme a hozzávalók a tésztához:
- 70 dkg liszt
- 140g natúr joghurt vagy kefír
- 2 dl tej
- 1 kiskanál só
- 5 evőkanál cukor
- 2 tojás
- 5 dkg friss élesztő
- 25 dkg hideg vaj/Rama
Amíg a tészta a hűtőben kelt(Letakarva!),a Ramát a fagyasztóba kellett tenni!-Gondoltam is: na ebből meg mi lesz???
1,5 órát pihent a hűtőben a tészta és szépen megemelkedett,vagyis megkelt. Ennyi idő kellett neki.Kivettem és lisztezett deszkán kissé átgyúrtam,majd 8 nagyjából egyenlő részre vágtam.Lisztezett deszkán először az első darab tésztát vékony kör alakúra nyújtottam.Közben forgattam,igazgattam a tésztát,jobbra-balra,fel-le,stb és nyújtottam.Az első lapra a fagyóból kivett Ramából reszeltem egy keveset a tészta minden részére. Lényeg,hogy az 1kocka Rama legyen elég 7 reszelésre!Szóval 7 részre kell beosztani a Ramát,mert majd minden lapra kell reszelni,kivéve az utolsót,vagyis a legfelsőt.
Ezután következett a 2.lap nyújtása szintén nagy kerek lappá.Erre megint reszelt Rama került és így folytattam az utolsó lapig.Az utolsóra tehát nem kell vaj!!!
A munka közben az egymásra pakolt lapokat egy kerek tálcára helyeztem,hogy elférjek a deszkán.
Amikor az összes lap egymásra került,az egészet átemeltem a tálcáról a lisztezett deszkára.
A nagy kerek tésztatornyot kinyújtottam,jó nagy körré!Nyújtás közben a lapok közötti vajforgácsok szépen elterülnek,kinyújtóznak és beleolvadnak a tésztalapok közé.
Óriási kerek lap lett a nyújtás végeredménye.Már lelógott a deszkáról.Hatalmas lett és nagyon örültem!
8 részre osztom a megkelt tésztát |
Minden lapot kinyújtok és vajat reszelek közéjük |
A tésztatornyot óriás kerek lappá nyújtom |
Elővettem a pizzavágómat és először 4 részre osztottam vele a tésztát,majd mindegyik szeletet még 4-4 darabba,vagyis összesen 16 cikkelyt szabtam ki.Jó nagy,hosszú cikkelyt!Öröm volt ránézni!
Ahogyan megfigyeltem másoknál, a cikkelyek vastagabb végénél középen egy nyílást vágtak és így tekerték fel.Én is ejtettem egy-egy ilyen vágást,kb. 2-3 cm hosszan és 4 darabot simán ,töltelék nélkül tekertem fel.A többibe 1-1 kocka trappista sajtot tettem és azzal együtt tekertem fel.Pompásan mutattak.
Ezután sütőpapíros tepsibe kell helyezni és 30 percre letakarva még keleszteni. Megint csak szépen megemelkedtek.
1 tojást felverünk és én még egy picit meg is sóztam.Ezzel kenjük át a croissantokat a 30 perc után.Én még szezámmaggal és lenmaggal szórtam meg.
Most már irány az előmelegített sütő!Itt kb. 15-18 perc alatt szépen megsültek.A 16 darab 2 tepsibe fért el.
16 cikkelyre vágom a tésztát |
Sajttal töltöm a cikkelyeket |
A megkent,megkelt croissantok |
Irány a sütő! |
Izgatottan vártam a végeredményt és gondolatban már dicshimnuszokat zengtem Limaráról,aki ezt a nagyszerű receptet megalkotta!
Itt jegyezném meg,hogy a croissantokat tölthetjük még sonkával, csokival, nutellával vagy akár marcipánnal is.
Aki egyszer ezt megsüti,többet nem akar majd boltból vagy pékségből vásárolni croissant!
A tésztáján látszik,hogy szép,leveles,8 rétegű lapból áll.Pedig hát ez nem a bolti,készen kapható leveles tészta!Ez ám a saját,házi készítésű!
És a végeredmény?!= a Tökéletes Házi Croissant.
A képek szerintem magukért beszélnek!
Köszönöm Limara!!! és Gratulálok Magamnak is!:-)
Hajrá Mindenki! Próbáljátok ki,sikerülni fog!Egyébként is,ismeritek a szlogenem: Sütni,főzni bárki tud!:-)
Elkészültek |
Jó étvágyat!
Gyönyörűek!:) Nagyon köszönöm a dicséretet, igazán kedves vagy!:))
VálaszTörlésNagyon guszták! Ezt is meg szeretném sütni, a másik croissantja is nagyon finom Limarának. Próbáltad már?
VálaszTörlésKöszönöm Limara!Igazán megérdemled a dicséretet!
VálaszTörlésThrini: a másikat még nem próbáltam,de ami késik nem múlik!:-)
Ez nálunk is sokszor napirenden van. Nagyon szeretjük.
VálaszTörlésDe szépek!:-)
VálaszTörlésEzt én is megsütöttem 3 napja,csak én nem tettem be a hűtőbe kelni,mert azt a részt valami miatt nem vettem észre.Kelés és nyújtás után sem,mert mi azonnal meg akartuk enni miután kisült.Így is nagyon finom lett!Máskor is fogok ilyet sütni
VálaszTörlésKriszta,gyönyörűek lettek,nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszönöm!De a Mester-vagyis Limara is dicséretet érdemel!:-)
VálaszTörlésEzt én is kipróbálom, updatesítve. De szerintem egyszerűbb, ha olvasztott vajjal (nem bejövős a margarin) kened meg a réteget, nem?
VálaszTörlésVajjal is jó,de azt is inkább reszelném,és nem olvasztanám.
VálaszTörlés