Keresés ebben a blogban

2011. március 19., szombat

Házi croissant és a tapasztalataim

Válságkonyha-avagy hogyan süssünk magunk 16 croissant közel 700Ft-ból.(összeadtam az itthon talált felhasználandó anyagok beszerzési árát)

A Croissant,amiért nem kell a boltba menni!Olcsó,sok, gyors, finom, egyszerű,de nagyszerű!
Az eredeti recept Limarától  való. Csodás dolgokat művel ez a nő  a konyhában!Kivételes tehetségnek tartom.Hihetetlen milyen sokszínűen és remek kézügyességgel formálja a kelt tésztákat.Az ötletekből sosem fogy ki és ahogyan én látom szívét,lelkét beleadja egy-egy remekmű megalkotásához.Csak ajánlani tudom receptjeit,mert sokat lehet tanulni tőle!
Ezt a receptet a blogján találtam, ITT  .
Részletesen,fotókkal szemléltetem!A fotók nagyításához most is katt a képekre!

A croissant nagy kedvencem és eleinte vaciláltam,hogy belefogjak-e ebbe,mert ha mégsem sikerül,akkor pocsékba megy minden.Megcsappant anyagiak kellős közepén szerencsére a tejen kívül minden akadt a hűtőben,kamrában.A tejbe való beruházást pedig kibírtuk,egyébként is jó lesz még főzeléknek,vagy palacsintának.
Nos,nekem nincs kenyérsütőgépem.Bár egyre jobban érzem,hogy szükségem lenne rá,mert van pár receptem,amihez előírás a gép.Limara is kenyérsütőgépet említ a recept elején. Ennek hiányában én kézzel dagasztottam a tésztát,nem géppel.Csakúgy,mint eddig mindig a kelt és egyéb tésztákat.Szeretem is így készíteni.
Így viszont kicsit meg kellett langyosítanom a tejet és a joghurtot. A lisztet,a sót, a cukrot és a tojásokat egy nagy dagasztó tálba (most műanyag) tettem,erre öntöttem a mikróban meglangyosított tejet és natúr joghurtot,majd a darabokra tört élesztőt.1-2 percet hagytam állni,majd szépen kézzel dagasztani kezdtem.
Nem vett sok időt igénybe. Azután irány a hűtő 1,5 órára.Amikor olvastam Limaránál,hogy ez a tészta hidegen,vagyis a hűtőben kel meg,hát nem akartam elhinni.Hiszem,ha látom!:-)
Negyedóránként bekukucskáltam a hűtőbe és döbbentem: Úristen!Ez a tészta egyre nagyobb!Gondoltam,azért várjuk ki a végét!



Mielőtt folytatnám ,íme a hozzávalók a tésztához: 
- 70 dkg liszt
- 140g natúr joghurt vagy kefír
- 2 dl tej
- 1 kiskanál só
- 5 evőkanál cukor
- 2 tojás
- 5 dkg friss élesztő
- 25 dkg hideg vaj/Rama
Amíg a tészta a hűtőben kelt(Letakarva!),a Ramát a fagyasztóba kellett tenni!-Gondoltam is: na ebből meg mi lesz???

1,5 órát pihent a hűtőben a tészta és szépen megemelkedett,vagyis megkelt. Ennyi idő kellett neki.Kivettem és lisztezett deszkán kissé átgyúrtam,majd 8 nagyjából egyenlő részre vágtam.Lisztezett deszkán először az első darab tésztát vékony kör alakúra nyújtottam.Közben forgattam,igazgattam a tésztát,jobbra-balra,fel-le,stb és nyújtottam.Az első lapra a fagyóból kivett Ramából reszeltem egy keveset a tészta minden részére. Lényeg,hogy az 1kocka Rama legyen elég 7 reszelésre!Szóval 7 részre kell beosztani a Ramát,mert majd minden lapra kell reszelni,kivéve az utolsót,vagyis a legfelsőt.
Ezután következett a 2.lap nyújtása szintén nagy kerek lappá.Erre megint reszelt Rama került és így folytattam az utolsó lapig.Az utolsóra tehát nem kell vaj!!!
A munka közben az egymásra pakolt lapokat egy kerek tálcára helyeztem,hogy elférjek a deszkán.
Amikor az összes lap egymásra került,az egészet átemeltem a tálcáról a lisztezett deszkára.
A nagy kerek tésztatornyot kinyújtottam,jó nagy körré!Nyújtás közben a lapok közötti vajforgácsok szépen elterülnek,kinyújtóznak és beleolvadnak a tésztalapok közé.
Óriási kerek lap lett a nyújtás végeredménye.Már lelógott a deszkáról.Hatalmas lett és nagyon örültem!

8 részre osztom a megkelt tésztát

Minden lapot kinyújtok és vajat reszelek közéjük

A tésztatornyot óriás kerek lappá nyújtom


Elővettem a pizzavágómat és először 4 részre osztottam vele a tésztát,majd mindegyik szeletet még 4-4 darabba,vagyis összesen 16 cikkelyt szabtam ki.Jó nagy,hosszú cikkelyt!Öröm volt ránézni!
Ahogyan megfigyeltem másoknál, a cikkelyek vastagabb végénél középen egy nyílást vágtak és így tekerték fel.Én is ejtettem egy-egy ilyen vágást,kb. 2-3 cm hosszan és 4 darabot simán ,töltelék nélkül tekertem fel.A többibe 1-1 kocka trappista sajtot tettem és azzal együtt tekertem fel.Pompásan mutattak.
Ezután sütőpapíros tepsibe kell helyezni és 30 percre letakarva még keleszteni. Megint csak szépen megemelkedtek.
1 tojást felverünk és én még egy picit meg is sóztam.Ezzel kenjük át a croissantokat a 30 perc után.Én még szezámmaggal és lenmaggal szórtam meg.
Most már irány az előmelegített sütő!Itt kb. 15-18 perc alatt szépen megsültek.A 16 darab 2 tepsibe fért el.

16 cikkelyre vágom a tésztát

Sajttal töltöm a cikkelyeket

A megkent,megkelt croissantok

Irány a sütő!


Izgatottan vártam a végeredményt és gondolatban már dicshimnuszokat zengtem Limaráról,aki ezt a nagyszerű receptet megalkotta!
Itt jegyezném meg,hogy a croissantokat tölthetjük még sonkával, csokival, nutellával vagy akár marcipánnal is.
Aki egyszer ezt megsüti,többet nem akar majd boltból vagy pékségből vásárolni croissant!
A tésztáján látszik,hogy szép,leveles,8 rétegű lapból áll.Pedig hát ez nem a bolti,készen kapható leveles tészta!Ez ám a saját,házi készítésű!

És  a végeredmény?!= a Tökéletes Házi Croissant.
A képek szerintem magukért beszélnek!
Köszönöm Limara!!! és Gratulálok Magamnak is!:-)
Hajrá Mindenki! Próbáljátok ki,sikerülni fog!Egyébként is,ismeritek a szlogenem: Sütni,főzni bárki tud!:-)


Elkészültek







Jó étvágyat!

10 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek!:) Nagyon köszönöm a dicséretet, igazán kedves vagy!:))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták! Ezt is meg szeretném sütni, a másik croissantja is nagyon finom Limarának. Próbáltad már?

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Limara!Igazán megérdemled a dicséretet!

    Thrini: a másikat még nem próbáltam,de ami késik nem múlik!:-)

    VálaszTörlés
  4. Ez nálunk is sokszor napirenden van. Nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  5. Ezt én is megsütöttem 3 napja,csak én nem tettem be a hűtőbe kelni,mert azt a részt valami miatt nem vettem észre.Kelés és nyújtás után sem,mert mi azonnal meg akartuk enni miután kisült.Így is nagyon finom lett!Máskor is fogok ilyet sütni

    VálaszTörlés
  6. Kriszta,gyönyörűek lettek,nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm!De a Mester-vagyis Limara is dicséretet érdemel!:-)

    VálaszTörlés
  8. Ezt én is kipróbálom, updatesítve. De szerintem egyszerűbb, ha olvasztott vajjal (nem bejövős a margarin) kened meg a réteget, nem?

    VálaszTörlés
  9. Vajjal is jó,de azt is inkább reszelném,és nem olvasztanám.

    VálaszTörlés