Keresés ebben a blogban

2011. március 1., kedd

Két kedvenc kelkáposztából

Frankfurti leves és Kelkáposzta főzelék fasírttal -Zsana és Heni,ha szeretitek,próbáljátok ki!:-)

Frankfurti leves




Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 20 dkg virsli, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma, majoránna, őrölt kömény, tárkony, őrölt bors, pirospaprika és só.
A káposztát megtisztítjuk,megmossuk és csíkokra vágjuk.Az egészben megpucolt hagymával a káposztát feltesszük főni a fokhagymával kb. 1,5 liter vízben.Ízesítjük sóval és  a többi fent említett fűszerrel.(kivéve a pirospaprikát)
Amikor a káposzta már majdnem puha hozzáadjuk a karikára vágott virslit.Amíg puhul,elkészítjük a habarást.A lisztből és tejfölből a paprikával habarást készítünk,majd ezzel sűrítjük be  a levest.
Összeforraljuk és kész.
Szerintem önmagában is elég laktató,így főételként is fogyasztható.

Jó étvágyat!

Kelkáposzta főzelék fasírttal




Egyik nagy kedvencem!:-)
A főzelék,ahogyan én készítem: 1 fej kelkáposztát megtisztítunk és csíkokra vágunk.( a torzsáját nyugodtan együk meg!:-)  )A káposztát egy lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel,ami éppen kb. a feléig ellepi.Ezután fűszerezzük sóval,borssal, tárkonnyal, kurkumával, őrölt köménnyel.Miután felforrt, 6 közepes méretű krumplit(de kevesebbet is lehet) megtisztítunk és apró kockákra vágva hozzáadjuk a káposztához.Miután puhára főttek rántással behabarjuk.Ehhez a szokott módon apróra vágott vöröshagymát olajon megdinsztelünk,pirospaprikával ízesítünk és 3 evőkanál liszttel,tejjel behabarjuk.Hozzáadjuk a káposztához,besűrítjük. Esetleg ilyenkor még egy kicsi tejet adhatunk hozzá.Megvárjuk míg összeforr és kész.

A fasírthoz: 50 dkg darált hús, 2 tojás, 3 zsemle belseje kevés langyos tejben/vízben áztatva, pirospaprika, só,bors, majoránna, bazsalikom,2 gerezd fokhagyma kinyomva,1 vöröshagyma apró kockákra vágva és 2 evőkanál zsemlemorzsa.
Az egészet kézzel jól összegyúrjuk és nedves kézzel gombócokat formálunk belőle.Mindegyik gombócot esetleg még egy kis zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.(a tetejüket kicsit lelapogatjuk,hogy mindenhol egyforma vastag legyen)Takarék lángon szép ropogósra sütjük mindkét oldalát.Papírszalvétára vagy papírtörlőre szedjük ki és leitatjuk róla  a felesleges zsiradékot.
Ha van otthon friss zöldpetrezselyem,akkor azt apró kockákra vágva hozzáadhatjuk a fasírthoz.De egy kis darált dióval megbolondítva is különleges,én már kipróbáltam.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése