Keresés ebben a blogban

2011. március 14., hétfő

Lekváros bukta

Jól hangzik,ugye?Ne tessék megijedni kezdő háziasszonyok,hiába készül élesztővel,egyáltalán nem bonyolult!Hozzávalókat tekintve sem az,mert mindig minden van otthon,vagyis "szegény ember vízzel főz":-)


Hozzávalók: 2,5 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő(én budafokit használok), 50 dkg liszt, 5 dkg porcukor,1 kanál kristálycukor, 2 tojássárgája, 15 dkg Rama, csipet só és 1 citrom reszelt héja.
Töltelékhez: lekvár
Szóráshoz: porcukor

 A tejbe szórom a kristálycukrot  és meglangyosítom,majd felfuttatom benne az élesztőt.Ez kb. 15-20 perc.Ezután az összes tészta hozzávalóiból bedagasztom a tésztát-a Ramának csak a felét teszem bele felolvasztva!.Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztem.Ez kb.1 óra.
Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyra nyújtom és olyan 8x8 cm-s négyzetekre szabom. Mindegyik közepére teszek egy evőkanál lekvárt,egyik oldalát bekenem tojásfehérjével,a másik szélét erre ráhajtom,majd a végeit ujjammal összenyomkodom,hogy ne jöjjön kis a lekvár.Sütőpapíros tepsibe egymás mellé sorakoztatom a buktákat-nyugodtan lehet szorosan is.A megmaradt Ramát szintén felolvasztom és azzal átkenem a buktákat.
Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöm-nekem gázsütő 2-es fokozatán kb. 20perc.
Ezután a tepsiből kiemelem a sütőpapírt és az egészet egy tálcára rakom.Innen már könnyű lesz elválasztanom egymástól a buktákat.Egy tálcára rakom és megszórom porcukorral.Így hagyom kihűlni.
Nekem ebből az adagból 17 darab 10 cm hosszú bukta szokott kijönni.

Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek,jó lenne egy 2 darab,még akkor is marad 15:-)

    VálaszTörlés
  2. Cserélsz velem? Még van piskótám.

    VálaszTörlés
  3. A párom befalta a maradékot!:-)))
    Mónika!Azért küldhetsz!:-)))

    VálaszTörlés
  4. Imádom a kelt tésztákat, a kedvencem a lekváros bukta. Nekem is van jó receptem, de a Tiéd is kipróbálom.

    VálaszTörlés