Keresés ebben a blogban

2011. március 15., kedd

Ünnepi gesztenyés- részeges kifli

Rögtönöztem egy afféle békebeli kiflit így az ünnep alkalmából.A fagyasztó maradék tartalmát-vagyis egy csomag gesztenyepürét-is elhasználtam,így most kong az ürességtől:-)
Elővettem a múltkori omlós tészta receptemet és gondoltam kicsit átalakítom kifli formákká.Megtömtem saját készítésű gesztenyekrémmel,amit rummal bolondítottam.A végére már nem maradt a töltelékből-kevés volt ez az egy csomag gesztenye,de mit tehettem,volt itthon kakaópor,amit összekevertem kristálycukorral és vaníliás cukorral,majd ez a keverék adta a maradék tölteléket.Talán a kakaósak még finomabbak lettek!
Hamar kisült és jó sok lett belőle.A véletlen műve volt és jól sült el,vagy ki?!:-)
Azt hiszem hogy a márciusi ifjak is degeszre ették volna magukat belőle!


Hozzávalók a tésztához: 1,5 dl tejföl, 2 dkg friss élesztő, 1 tojás, 50 dkg liszt, 25 dkg Rama, 50 g porcukor, csipet só és a kenéshez 2 tojássárgája.
Töltelék 1: 1 csomag gesztenyemassza,rum,2 marék mazsola, 4 kanál darált keksz, 5 kanál porcukor.
Töltelék 2: 3kanál kakaópor, 2 kanál kristálycukor és 1 cs. vaníliás cukor.

A tésztához először is a tejfölt meglangyosítjuk és elkeverjük benne az 1 tojást és az élesztőt.A szoba hőmérsékletű Ramát a liszttel,porcukorral,sóval és az élesztős tejföllel összegyúrjuk.Rugalmas tésztát kell kapnunk.Ezt 3 részre osztjuk és mindet külön-külön kerek lappá nyújtjuk. Minden lapot 8 cikkelyre vágunk és mindegyik cikkelyt megtöltünk gesztenyekrémmel  vagy kakaóval.A cikkelyek vastagabb végére helyezzük a tölteléket=kb.1 kanálnyi és így felcsavarjuk.Kiflivé formáljuk és sütőpapíros tepsibe helyezzük.Tojássárgájával megkenjük és csipet cukorral megszórjuk.
Töltelék elkészítése: A gesztenyés töltelék: a kiengedett gesztenyemasszát villával összetörjük és hozzáadjuk az előzőleg rumba áztatott mazsolát és a többi hozzávalót is. Jól elkeverjük.
A kakaós töltelékhez a kakaóport a 2 fajta cukorral elvegyítjük és a cikkelyeket olvasztott vajjal megkenjük ,majd erre szórjuk a cukros kakaót,úgy hogy az egész cikkelyre jusson,majd így a vastagabb részénél fogva feltekerjük.
A kifliket előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.Tálcára szedve kihűtjük,de még melegen porcukorral meghintjük.
Jó étvágyat!






5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű kiflicskék,és ahogy olvasom nagyon fincsi is,nyammmi:-)

    VálaszTörlés
  2. Szépségesek lettek, szeretem az ilyen finomságokat! :)

    VálaszTörlés
  3. Kapkodom a fejemet. Az államat, meg fel kellett kötnöm. Pedig nem fáj a fogam. Ezzz, SZUPER!!!

    VálaszTörlés
  4. Köszi Foodafok!Hogy ez milyen jól esett nekem!:-)

    VálaszTörlés