Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 20., szombat

Töltött paprika reformosan

Mi nem tartunk ünnepet,nem szoktunk.Még gyerekként egyszer voltunk a Pesten és néztük a repülőbemutatót,emlékszem dunakavicsot ropogtattam közben.Már akkor is elbűvöltek a repülőgépek.
Aztán egyszer elutaztunk Debrecenbe a Virágkarneválra,még nagyon kicsi voltam.És egyszer pedig Budán voltam a húgommal együtt kekszgyár szervezésében kekszet árulni,ami nem is volt rossz móka.Sok aug.20.-án másztuk a Mátrát,nekünk ez volt az ünnep.
Ma is lesz egy túra,de csak laza,a hetekben pedig  egy  nagyra is készülünk:)

Az ígért néptáncos fotók holnap kerülnek fel,hacsaknem jön közbe ismét valami.

Az utóbbi időben lassan már mindent megreformálok az egészséges táplálkozás jegyében.Tegnap megalkottam a töltött paprikának az általam is fogyasztható változatát.Mivel nem eszem disznóhúst,ezért pulykából készítettem.Ne tessék elkattintani csak ezért!Igenis nagyon finom és ki kell próbálni!Még hogy nem az igazi pulykával és hogy abból nem lehet készíteni!ÓÓóó,dehogy nem!Tessék egy kicsit nyitottabbnak lenni és nem mereven hozzáállni a dolgokhoz! Remélem akiknek szántam,vették a lapot!:)

Hogy feldobjam ezt az amúgy egyszerű receptet,a rizst bulgurral váltottam fel.Anyukám évek óta gerslivel készíti,de kölessel és hajdinával is szokták mások.Ki fogom próbálni azokat is.
Évek óta nem ettünk töltött paprikát,csak mert valahogy nem kívántuk,eszünkbe sem jutott.
Anya amikor nem ehetett húst,a húst darált gombával váltotta ki,és azzal is isteni!

Ami a fűszerezést illeti,mediterrán jelleget próbáltam adni neki oregánóval és bazsalikommal.
Nagyon kevés cukrot használtam,abból is nádcukrot és xilitet.Liszt helyett pedig barna rizslisztet.
Majdnem büntetlenül lehet így már fogyasztani:)

Ünnep ide vagy oda,mára ezt ajánlom!Könnyű nyári finomság!

Töltött paprika reformosan

Hozzávalók:

14 db paprika(fehér és piros)
1kg darált pulykaaprólék
20 dkg bulgur
3 tojás
2 kiskanál pirospaprika
fehérbors, oregano,bazsalikom,só
2liter sózott paradicsomlé
2üveg sűrített paradicsom
6 pohár víz
6 evőkanál olívaolaj
4evőkanál barna rizsliszt
1 evőkanál nádcukor
1 kanál xilit
2 gerezd fokhagyma

A paprikákat kicsumázzuk és kimossuk.A húst  a tojással, a bulgurral, paprikával,borssal, sóval és ízlés szerinti oreganóval összekeverjük. A tölteléket a paprikákba töltjük.
A töltött paprikákat a töltelékkel felfelé egy mély fazékba rakjuk jó szorosan.
A paradicsomlevet és a sűrített paradicsomot egy mély tálba öntjük és elkeverjük egymással,majd fűszerezzük oreganóval és bazsalikommal, a nádcukorral,majd felöntjük a vízzel.Ezt ráöntjük a paprikákra. 2gerezd fokhagymát megpucolunk és rászeleteljük  a paradicsomos paprikákra. Feltesszük főni. Amikor felforrt,takarékra vesszük és így 1 órán át lefedve főzzük,pároljuk. 
Amikor letelt az 1óra,hozzáöntjük a rántást: ehhez olajon megpirítjuk a rizslisztet és felöntjük majdnem 1 pohár vízzel és a xilitet is hozzáadjuk.Ezzel sűrítjük kicsit a paradicsomot 5 percig.Majd elzárjuk és tálra szedve 10-15percig pihentetjük,majd tálaljuk!

Jó étvágyat!

















3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Szerintem semmi ízbeli különbség nem nagyon lehet ha jól van fűszerezve! A paprika és a paradicsomlé is jellegzetes ízt ad ennek az ételnek attól olyan finom! Jó étvágyat !

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy a töltött paprika reformos változatát elkészítetted, mi is egyre inkább próbálunk egészségesebben étkezni. Pulykahúst sok mindenhez használok, mi nagyon szeretjük. Ki fogom próbálni a receptedet.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen mindkettőtöknek!Képzeljétek,másnaposan még finomabb!:)
    A nyári melegben is jól esik,s hiába paprika,de nem fúj fel,mint nyersen:)
    A pulykahúst nagyon szeretjük mi is és a paradicsomot,s tujátok már minden zöldséget,így ez volt most a legjobb étel,amivel megleptem magunkat!Anyukám tegnap itt volt késői ebédre,s nagyon ízlett neki!
    Én rögtön 3at befaltam,Petim 2x2-t evett,1-2 óra különbséggel:)
    Jó étvágyat!

    VálaszTörlés