Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 4., vasárnap

Reform (hamis)galette

Mostanában olyan divatosak a Galette sütik.Találtam egy receptet,amin kicsit újítottam és mikor elkészült inkább hasonlított a Galette sütikhez,mint tortához,így kapta a fenti nevet!

A Galette francia sütemény,kerek,lapos,ropogós kézzel gyúrt sütemény.Híres fajtája a Galette des Rois ,avagy A királyok lepénye.A galette elnevezés Normandiában és Bretagne-ban nagy vékony hajdina palacsintára utal.Töltik zöldséggel,gyümölccsel,hallal,hússal,stb.

Én kicsit túlságosan megpakoltam gyümölcsökkel,jószaftos lett,amit kicsit sem ront az ízeken.A eredeti recept egy nagy kerek lapot írt elő,én viszont 2 lapot hoztam ki belőle két kis kerek formában.Almával töltöttem az egyiket,a másikat pedig körte és szilva keverékével.

Reform galette

Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 15 dkg vaj(pl.Meggle márkázott vaj)
- kevés hideg víz
- 10 dkg szőlőcukor
- csipet só

Hozzávalók a töltelékekhez:
- 4 db alma felkockázva
- 3 db körte felkockázva
- 3 db szilva felkockázva
- 2-szer 6 ek.nádcukor vagy xilit
- 2-szer 1 kiskanál őrölt fahéj
- 2-szer 1-1 csipet őrölt szegfűszeg és gyömbér

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk annyi hideg vízzel,hogy kemény és nem ragadós tészta legyen.Lisztezett deszkán kinyújtjuk-jelen esetben 2 kerek lappá és kikent formá(k)ba  terítjük úgy,hogy kb. 3 cm-s pereme legyen.
A töltelékhez először is a megpucolt és felkockázott almát elkeverjük 6 ek.nádcukorral vagy xilittel,1 kiskanál fahéjjal és csipet gyömbérrel és szegfűszeggel.Az egészet az egyik tésztára öntjük.A tészta széleit ráhajtjuk a töltelékre.
A másik tésztára pedig a körtés-szilvás töltelék kerül.Ehhez a körtét és szilvát megmossuk és felkockázzuk.
Hozzáadunk 6 ek.nádcukort vagy xilitet ,a fahéjat,gyömbért és szegfűszeget és jól elkeverjük.Az üres tésztára pakoljuk,elegyengetjük és ráhajtjuk a széleket.Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Várjuk meg míg kihűlik!
Szeletelhetjük,vagy csak essünk neki és falatozzunk a sütőedényből!:)
Kellemes könnyű reform édesség napos őszi délutánokra!:)

Jó étvágyat!














3 megjegyzés: