Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 3., szombat

Tabbouleh Kriszta módra

Elkezdődött hát...,,Itt van az ősz,itt van újra..."Az iskola kezdete,a várakozás kezdete,a borfesztiválok kezdete,a színes és termékeny évszak kezdete és talán sokunknak valami új élet kezdetét is jelenti.

A Tabbouleh irodalmat régóta tanulmányozom,s már az elején rájöttem,hogy hát én imádom ezt a közel-keleti ételt,csak a magam módján készítem,még ha nem is voltam tudatában annak,hogy igen is én Tabbouleh-et szoktam készíteni.
A Tabbouleh-más néven levantei saláta(arab)-hagyományosan bulgur,paradicsom,uborka,apróra vágott petrezselyem,menta,gyakran hagyma és fokhagyma, olívaolaj, citromlé és só keveréke.Vannak akik kuszkusszal készítik és feldobják egy-két extrával.
Tabbüle:levantei arab szó, jelentése: "kis csípős".A Közel-Kelet legnépszerűbb salátája különösen Libanonban és Szíriában.
A legnagyobb Tabbouleh tálat 2009. okt.24.-én Beirutban(Libanon) készítették el,súlya 3557 kg volt!Rekordot döntött!

Nos,az én Tabbouleh tálam súlyát tekintve nem dönt rekordot, viszont ízvilágában benevezném egy képzeletbeli Tabbouleh versenyre,mert szerintem lenne esélyem a dobogós helyre:)
Olvastam,hogy vannak akik halakkal is feldobják,ez nagyon megtetszett,s ehhez tartottam magam én is többek között. Igyekeztem a kedvenceimmel érdekesebbé és ízletesebbé tenni a Tabboulehet,így aztán megalkottam ezt  a csodát.Ötvöztem a korábban olvasottakat és feldobtam egy-két extrával.Peti úgy el volt ragadtatva tőle,hogy szerinte akit csak ismerünk,s eljön hozzánk, mindenkinek el kell készítenem,mert nem szabad kihagyniuk!
Az elkészítéséhez nem kell sok idő és nem kell nagy szakácsnak lenni hozzá. Egyszerűen Fantasztikus!


Tabbouleh Kriszta módra

Hozzávalók 4 főre:

- 250ml bulgur
- 250 ml kuszkusz
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 1 cukkini
- egy darab  édes színes paprika 3/4része
- egy darab édes sárga paprika 3/4 része
- 1 paradicsom
- 3-4 evőkanál hántolt földimogyoró összetörve és megpirítva
- 1 evőkanál szezámmag megpirítva
- 1 marék Sultana mazsola
- 3 doboz Rio Mare tonhal konzerv
- 150g  valódi görög feta
- só, kurkuma, római kömény, feketebors, lestyán, zsálya
- olívaolaj

A kuszkuszt kimérem és a csomagon lévő utasítás szerinti vízmenyiséget ráöntöm,sózom és fűszerezem 1 kiskanál kurkumával,1 kiskanál római köménnyel és fél kiskanál őrölt fekete borssal.Felteszem főni,néha megkeverem és amikor már elfőtt a leve elzárom a gázt és lefedem puhulni.
A kuszkuszt kimérem  és másfélszer annyi vizet engedek egy edénybe,mint a kuszkusz.A vízbe teszek 1 kiskanál lestyánt, fél kiskanál zsályát és sózom.A petrezselyemzöldet megmosom és ollóval  apróra vagdosom a kuszkusz vizébe.A zöldfűszeres vizet felteszem főni,s amikor forr,beleöntöm a kuszkuszt,elkeverem,lefedem és elzárom a lángot.Így hagyom puhulni legalább 10percig.
Amíg a kuszkusz és  a bulgur puhul,elkészítem a zöldségeket. A cukkinit megmosom és végeit levágom.Az egészet apró  vékony háromszögekre felvagdosom és egy serpenyőbe teszem.Megöntözöm 1 ek.olívaolajjal.Erre vágom nagyon apróra  a 2színű paprikát.4-5 perc alatt gyorsan megpirítom az egészet, majd hozzáadom a kész bulgurt és kuszkuszt.Így időnként megkeverve pirítom kb. 5-6 percig. Ezután hozzáadom a mazsolát és megint 5 percig pirítom.Ezután jöhet a nagyon apróra vágott paradicsom és még 3 perc pirítás. Majd elzárom a gázt.Egy nagyobb tálba szedem az egészet és  a tetejét megpúpozom a lecsöpögtetett tonhallal és felkockázott fetával.Végül pedig jó alaposan megszórom a pirított szezámmag és mogyoró keverékével.
Máris tálalhatjuk!
Ízletes,különleges,egészséges és mennyei főétel!
Variálhatjuk egy kis sült csirkehússal vagy pulykával cafatokra szedve!

Jó étvágyat!









2 megjegyzés:

  1. Remélem lelkileg helyrebillentél? Ne vedd a szívedre nagyon amit mondanak, nem éri meg idegeskedni árt az egészségednek is!
    Nagyon guszta amit főztél, ha megkínálnál szívesen megkóstolnám mert kiváncsi lennék az ízére. Az igazság az hogy nagyon sok olyan hozzávalót fedeztem fel benne, ami számomra idegen mivel nem használom !

    VálaszTörlés
  2. Alakulok:)
    Köszönöm a biztatást és a dicséretet is!Apránként próbálj ki új alapanyagokat,megéri!A bulgur finomabb,mint a rizs,de a kuszkusz is.A Sultana mazsola,csak egy márka bármilyen mazsola jó.Feta helyett egyéb sajttal is kipróbálható,a fetát csak én találtam ki hozzá.

    VálaszTörlés