Keresés ebben a blogban

2011. október 19., szerda

Indiai tejszínes csirke friss fügével

Maradva az indiai témánál most ismét egy fincsi indiai étel,mely saját szerzeményem,s büszke is vagyok rá.Igencsak jól sikerült recept. Sokban hasonlít az előzőhöz,de mégsem ugyanaz az íz.

Nagyon közel áll hozzám a távol-keleti ízvilág,s  a különböző keleti fűszerek kombinálásával igazán újat és maradandóan finomat készíthetünk ,csak a fantáziánkra kell támaszkodnunk. Bátran kísérletezzünk ,s merjünk újat alkotni!


Indiai tejszínes csirke friss fügével

Hozzávalók: 

- 1 nagy fej vöröshagyma megpucolva és felkockázva
- 3 gerezd fokhagyma összezúzva
- 3 evőkanál olívaolaj vagy 2 evőkanál vaj
- 1 kg csirkemellfilé csinos kis csíkokra vágva
- 1,5 kiskanál só
- 1 kiskanál őrölt gyömbér
- 1 kiskanál curry
- fél kiskanál őrölt chili
- 1 kiskanál Bombay Masala indiai fűszerkeverék
- 3db szép érett paradicsom
- 400ml főzőtejszín
- 3 zöld kardamom kikapart magja
- fél citrom leve
- 1 csokor zöldpetrezselyem
- 4 db sárgarépa megpucolva és 4-5 cm-s vékony szeletekre vágva

A hagymákat olajon megpárolom, majd hozzáadom a csirkecsíkokat. Sózom,fűszerezem gyömbérrel,curryvel, chilivel és az indiai fűszerkeverékkel. Kicsit kavargatva sütöm, fehéredésig.
Hozzáadom a szeletekre vágott sárgarépát,a 3 db kockára vágott paradicsomot és  a tejszínt. Jól elkeverem. Felforralom, és ha felforrt takarékra veszem és fedő alatt párolom. 15 perc múlva hozzákeverem a kardamommagokat és tovább párolom. Amikor már könnyen átszúrható a hús és a répa,elzárom.Belecsepegtetem a citrom levét és megszórom  az apróra vágott petrezselyemmel. Tálalásig lefedem.Kifőzött bulgurral vagy jázminrizzsel,friss fügével megpakolva tálalom.

Jó étvágyat!


Szépülj fügével – Kleopátra titka lehet, hogy nem a szamártej volt?
Kleopátra híresen imádta a fügét, mely széppé tette bőrét. A mérges kígyó, ami halálra marta, szintén egy kosár finom egyiptomi fügében rejtőzött. A füge nagyon sok fontos növényi rostot tartalmaz, ami a bőr tisztulását erősen segíti. Mivel édes íze fokozza az endorfin kiválasztást, amellett, hogy nem hízik tőle az ember, vonzóbbá tesz. A füge állítólag csökkenti az izzadást, és édes illatúvá teszi a testet, A fügében található egy érdekes vegyület, a pszoralensz. Ettől nem csak egyenletesen s gyorsan barnulhatunk, hanem a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket is megelőzi. Egy szem fügében benne van a napi rostmennyiség szükséglet egyötöde, kb. 50 mg kalcium, 1,2 mg vas, és csak 60 kalória. Kleopátra tehát ezért esküdött a fügére!

Forrás: ide kattintva










2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a blogod és fantasztikusat alkottál megint. Én imádom a friss fügét, de hol lehet vásárolni?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Rita!
    Nagyon szépen köszönöm a dicséretet!:)
    A fügét a sparból szerezték nekem,de a tesco is hirdette-bár ott ahogy mondták nem találtak csak romlottat:(A sparban ha jól tudom 69Ft darabja talán,feltéve ha még kapható.
    A legjobb az lenne,ha lenne egy vagy két szép nagyra nőtt fügefám,s onnan szüretelhetném:)
    A füge tényleg csodálatos gyümölcs.

    VálaszTörlés