Forrás: Lajos Mari: 66Karácsonyi édesség-36.old. Gyömbérkenyér -nálam dupla adaggal
Karácsonyváró gyömbérkenyér
Hozzávalók:
- 500g liszt
- 2 kk sütőpor
- 2 alma
- 250g dió
- 10dkg friss gyömbér
- 2,4 dl tej
- 250g vaj
- 360g cukor
- 4 tojás
- 2 tojássárgája
A mázhoz (saját ötlet)
- porcukor
- kevéske rum
- sárga ételszínezék
- házi birsalmasajt kockák
A lisztet a sütőporral összekeverjük. Az almát meghámozzuk és felkockázzuk. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A diót feldaraboljuk és a többihez adjuk. A gyömbért meghámozzuk és belereszeljük a keverékbe. A tejet fellangyosítjuk. Habosra keverjük a vajat a cukorral ,a tojásokkal és a tojássárgájával, apránként hozzáadjuk a tejet több részletben,majd lazán belekeverjük a lisztes keverékbe. A masszát sütőpapíros őzgerincformába öntjük és egyenletesre ütögetjük a munkalaphoz. Előmelegíttet sütőben kb. 1órán át sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük,hogy megsült-e a közepe.
A mázhoz a porcukrot kevéske rummal és ételszínezékkel simára keverjük és a kisült sütemény tetejére öntjük.Birsalmasajt darabokkal díszítjük.
Jó étvágyat!
Nagyon hangulatos a külcsín!!! Szeretem a gyömbéres kekszféléket, nekem is van egy hasonló receptem, amit évek óta sütök, 4x-es adagot egyszerre. Abba nem megy zsiradék.
VálaszTörlés:-) nagyon csini lett a blog :-) gratula! a kenyérkéből egy kis db el fogadnék :-)
VálaszTörlésNagyon szeretem Lajos Mari könyveit. Nézegettem már ezt a sütit... Nagyon guszta lett!
VálaszTörlésTetszik a karácsonyi hangulatú blogruhád. :)
Tetszik a blogháttér és a gyömbérkenyér is. Elmajszolnék egy szeletet szívesen :)
VálaszTörlésTiszta karácsonyi hangulatot ébreszt a blogod:) Gyönyörű:)) A kenyered csodálatosan néz ki:) Mentem, hátha sikerül nekem is!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek!
VálaszTörlésBiztosan sikerülni fog, szerintem nem lehet elrontani!:)
A blog új ruhája most így sikeredett,örülök,hogy tetszik!:)