Keresés ebben a blogban

2012. január 18., szerda

Kóser szakácskönyv és konyha

Könyvesboltban barangolva új felfedezést tettem szintén magammal kapcsolatban.Régóta nem találok már olyan könyvet,amit nagyon szeretnék elolvasni,ami elsőre megfog.Azért mert már nem tudnak újat mondani?Talán... Mégis valami mintha egyre hangosabban hívogatott volna be.Vágyok valami számomra újat mondó ezoterikus tanításra,de be kell érnem azzal,hogy egyenlőre minden itt van bennem, a lelkemben,s ebből kell "megélnem",mert ahogy Peti mondja: minden tudás bennem van már,nem igazán tudnak már újat mondani.
Ebben van némi igazság,mégis egy kisebb fajta űrt érzek magamban egy ideje.Több van a világunkban,mint amit szabad szemmel látni vélünk, sokkal több...ezt évek óta tapasztalom,de nem elégszek meg ennyivel,s egyre többet vágyok tudni,szomjas vagyok...kérek szépen valamit,ami újat tud még mondani és a fejlődésemre szolgál!

Így az ezoterikus vonalról újra a receptes könyvek felé veszem az irányt.Nem vagyok egyszerű eset ezen a téren sem az utóbbi időben. Csak nyitogattam a szebbnél szebb könyveket,s nem tudott lekötni egy sem.Gondoltam: no,tán beteg vagyok?!De nem adtam fel,ugyan már én,aki gyűjtő vagyok?!(azért normális keretek között,nem megszállottan) Megfogtam egy könyvet,nem rossz...aztán még párat,de mindig ahhoz az elsőhöz tértem vissza,s nagyon figyeltem,nehogy más elhalássza előlem egy véletlen pillanatban.Az első megérzés  a jó,az egyedüli példányt sikerült magamévá tennem,nem hagyhattam ott,ez volt ami lekötött,ami beindított bennem valamit,egy fura kíváncsiságot,s bevallom,hogy némi nyálcsorgást is...:)


Így lett az enyém eme könyv a zsidó konyha remekműveivel.Régóta vágyok már egy zsidó recepteket összefogó színes irományra. 
A boldogsághormonok hirtelen növekedésnek indultak,amikor elkezdtem fellapozni.Már az elején megállapíthatom,ahogy a szerző, Eszter is írja : nem egyszerű egy igazán kóser konyhát összehozni,de nem is lehetetlen.Én nem tervezek igazi kóser konyhát-de jó ötletnek tartom- a recepteket pedig ki fogom próbálni,mert rendkívül tetszenek.
A könyv és  a receptek alapján nagyon gyorsan megállapítottam,hogy igencsak közel áll hozzám ez az ízvilág,pedig nem vagyok zsidó.Első ránézésre kinéztem ezeket:
 Zsidó tojás, Kacsamáj mézzel és aszúval, Maceszgombóc-de hol szerezzek maceszlisztet?, Céklaleves, Húsgolyó grillezett barackkal,Csicseriborsó sólet, Krupnik, Pizzataschen, Bagel, Pfefferkuchen, a valódi zsidó Flódni, Jeruzsálemi túrótorta(kuszkuszból).-mmmm..., Hámánfüle,Lékoh-egyfajta mézes kenyér, Kindli, Rugelach.
Mindehhez egy nagy adag gasztrokulturális élmény és gyönyörű fotók.Izgalmas,ugye?!


12 megjegyzés:

  1. Remélem sikerül megvalósítani az álmodat, ami nem csak álom marad.Ha így folytatod ahogy itt leírtad, akkor az Neked menni fog. Sok sikert és kitartást hozzá!:):):)

    VálaszTörlés
  2. Ja, és elfelejtettem, klassz az új háttered:))

    VálaszTörlés
  3. Kedves Tücsi!Nagyon szépen köszönöm!Meglátjuk mi lesz belőle!:)

    VálaszTörlés
  4. A Titok című könyvet olvastad már? A viskót? Coelho könyveket? Ezeket csak ajánlani tudom, több van bennük, mint amit látunk maguk körül, nagyon jók!

    VálaszTörlés
  5. Látom zajlik az élet nálad és zakatolnak a fogaskerekek a fejedben! Remélem valóra válnak az álmaid! A receptes könyv Esztertől nagy kincs, majd utánanézek én is! :) Szeretnék Neked egy díjjal kedveskedni, remélem elfogadod! Nálam vár rád. :))

    VálaszTörlés
  6. :) Nagyon jó. Szeretem a nőt! A jeruzsálemi túrótorta nekem is mentve van. Igaz csak a mindmegettéről nem a szép könyvéből. Gratula a könyvhöz! Jó választás! A kóser konyha engem is nagyon izgat. Főleg hogy meg vagyok áldva egy überfinnyás férjjel, aki a csirkemellből a hajszálereket is kivakarássza. Sokszor mondogatom is neki hogy jó lenne felénk is egy kóser húsbolt...

    VálaszTörlés
  7. Kedves Névtelen!-A Titok c. könyv meg is van egy ideje.Igen több van,gyerekkorom óta mást is látok,nemcsak azt,mi normál embernek valós...de ez egy külön téma,s kevesek tudják rólam,hosszú...

    Barbi!Igen zajlik az élet,de rendesen,egyenlőre úgy tűnik,hogy ez is az egyik dolog,ami összezavar,másrészt sokat várok ettől az évtől...de tudom,hogy jól kell vetni ahhoz,hogy legyen mit aratni...:)nem egyszerű...
    A díjért máris megyek!Köszönöm szépen!!!

    Alexa!Még egy dolog,amiben hasonlítunk...mindig kiderül vmi:)))Tegnap úgy nekifogtam a könyvnek,hogy majdnem ki is olvastam:)

    VálaszTörlés
  8. Néha bele kell vágni az álmaink megvalósításába, még ha más szerint őrültség is az. Hajrá! Én Neked szurkolok!

    VálaszTörlés
  9. Köszi!Meglátjuk...!Aranyos vagy!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Kriszta!

    Rossz érzés olvasni, hogy mindig olyan zaklatott és feszült vagy. Remélem rendeződnek a dolgaid hamar, mert kiegyensúlyozatlanságban nagyon nehéz lehet élni. Könyvkiadás technikai részében nagyon szívesen adok tanácsot, infót. Írj az e-mail címemre, ha érdekel.

    VálaszTörlés
  11. Igen,mostanában összejöttek a dolgok sajnos.De meg fogom oldani ezt is,hiszen sok mindenen átmentem már egész eddigi életemben.Próbálom átprogramozni magam.
    Igen,érdekelhet a könyvkiadás technikai része,de nem túl korai ez még nekem?Most kezdtem csak írogatni....
    Eldöntöttem,hogy igenis írok,leírok mindent,ami csak eszembe jut,stb..és meglátjuk mire jutok.

    VálaszTörlés