Keresés ebben a blogban

2012. február 12., vasárnap

Datolyával töltött kakaós fánk narancsos karamellszósszal

Farsangi fánkot már ebben a szezonban is bemutattam,sőt a korábbiakból is,íme: Itt .
Most pedig egy rendhagyó,de garantáltan mindenki által hamar megkedvelt,nem mindennapi fánkról lesz szó,amit akár Valentin nap alkalmából is elkészíthetünk szeretteinknek.Igazán finom csemege,kívül roppanós réteg,belül csokis lágy tészta,amiben én elrejtettem királydatolya darabokat.Az egészet narancsos karamellszósszal tálaltam langyosan.A legjobb fánk a szezonban!( legalábbis nálunk)

A fánk tésztáját gyorsan össze kell gyúrni, 1 órát kell pihentetni a hűtőben,majd kézzel laposra nyomni és kiszaggatni.Ezután töltöttem-az eredeti recept ezt nem írta- és összegömbölygettem.Végül pedig kisütöttem.Gyorsan elkészíthető izgalmas farsangi vendégváró desszert.

A fánk ötlete: A Blikk Nők Konyha januári számából való: Márk Szonjától való. A narancsos szósz receptjét pedig  Tv Paprika magazin legfrissebb számából vettem. A csokis fánklabdákhoz mindenképp szerettem volna valami narancsos mártást,így esett választásom erre. Valami isteni lett!


Datolyával töltött kakaós fánk narancsos karamellszósszal

Hozzávalók a fánkokhoz:

- 17,5 dkg liszt
- 4,5 dkg kakaópor (holland ha van)
- 1 tk sütőpor
- 1/4 tk só
- 2 tojás
- 15 dkg cukor-én Demerara nádcukrot használtam
- 4 dkg tejföl
- 2 dkg olvasztott vaj
- 4 -5 db nagy király datolya -darabonként 4felé vágva
- 2 d l olaj

A lisztet,a kakaóport, a sütőport és a sót egy tálban összekeverjük. Egy másik edényben a tojást, a cukrot, a tejfölt és az olvasztott vajat elkeverjük,majd hozzáadjuk a száraz anyagokhoz.Simára gyúrjuk-ha kell használunk még egy kevés lisztet. 1 órát a hűtőben pihentetjük.
Ezután lisztezett deszkán kezünkkel lelapogatjuk kb.1,5- 2cm vastagra és 3 cm-s pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Minden korongot megtöltünk datolyával és gömbökké formáljuk.Olajat forrósítunk és 1-2 perc alatt megsütjük a fánkok mindkét oldalát.Vigyázzunk,hogy ne égjen meg.Amikor már kezd feketedni,akkor fordítsuk meg, illetve szedjük ki.Gyorsan kisülnek!
Tálalásig tartsuk melegen.

Hozzávalók a Narancsos karamellszószhoz:

- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál barnacukor-én itt is nádcukrot használtam
- 2 kiskanál citromlé-frissen facsartam
- 3/4 kiskanál őrölt fahéj
- 1/8 kiskanál őrölt szerecsendió
- 1 ek. rum-és nem aroma!
- 2 narancs

A vajat a cukorral felhevítjük,amíg a vaj elolvad,majd levesszük a tűzről.Hozzáadjuk a citromlevet,a  fűszereket és a rumot.A narancsot késsel megpucoljuk és a narancsgerezdeket hozzáadjuk a mártáshoz.Jól elkeverjük és  a még langyos kakaós fánkokat meglocsoljuk vele. A narancsgerezdekkel együtt tálaljuk.

Jó étvágyat!







2 megjegyzés:

  1. Hmmm...nyami! De itt ennyinél megállok! Kilók, kilók és kilók! Most sokalltam be tőlük azt hiszem. Innentől szigorúan csak nézegetem az ehhez hasonló fincsiségeket!

    VálaszTörlés
  2. Hű, ezeket tegnap észre sem vettem! Kakaós fánkok narancsos karamellszósszal... Nagyon jól néznek ki! :)

    VálaszTörlés