Keresés ebben a blogban

2012. február 4., szombat

Pizza

Azt hiszem,hogy  a pizzát minden ember szereti,nem is értem miért nem tettem fel eddig a receptjét.Ez a recept bevált,de természetesen ahány ház annyi szokás,így másképp is elkészíthető.Például fokhagymát vagy fűszereket is tehetünk a tésztájába.Úgy is nagyon finom.
Gimis koromban anya sok pizzát sütött egy időben,volt egy jó recept,s mindig azt készítette,különböző feltétekkel.Aztán én  követtem és ha úgy alakult, akkor én is sütöttem.Akkor még nem volt pizzasütőm,így tepsiben sült,vastagabb tésztával és jó sok gazdag feltéttel.Ez a recept elkeveredett az utóbbi évek alatt,de talán egyszer majd rábukkanunk otthon anyánál.
Az év első két hónapjában mindig nagyon kívánjuk  a kelt tésztát.Én máskor nem is,de ilyenkor gyakran. Talán azért,mert az ember ilyenkor sokat van bent és ráér sütögetni.
Tegnap délután bevásároltam a pizzához.A brokkolit nagyon szeretjük minden formában,de pizzán főleg.Így vettem brokkolit,ananászt-de nem konzervet,hanem frisset,  Fekete- erdei sonkát és tejfölt.A többi pedig volt otthon.
A pizza is ilyenkor télen fogy  a legjobban nálunk.


Pizza

Hozzávalók 3 kerek pizzához:

- fél kg sima liszt
- 1 ek tengeri só
- 3 dl langyos víz
- 1 kiskanál cukor
- 1 csomag szárított élesztő-7g (Dr.Oetker)
- 3evőkanál olívaolaj

A feltéthez:

- 1 fej brokkoli
- 6 evőkanál tejföl= 3X2 evőkanál
- pizza fűszerkeverék
- 1 csomag Fekete-erdei sonka (Lidl)
- 2-3 szelet friss ananász kockákra vágva
- bármilyen sajt-reszelni: trappista, füstölt,gouda,edami

Továbbá:

- 1 db kerek -alján lyukacsos pizzasütő

A lisztet a sóval elkeverem egy kelesztő tálban és közepére egy mélyedést készítek.A langyos vízben elkeverem az élesztőt és picit várok.Az élesztős keveréket a mélyedésbe öntöm és villával körben haladva hozzákeverem a lisztet.Ezután jön az olívaolaj,amit szintén belekeverünk , majd kézzel sima tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és meleg helyen 1 órán át pihentetjük.
A brokkolit rózsáira szedjük és enyhén sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük.
A tésztát 3 egyenlő részre vágjuk,és mindet kör lappá nyújtjuk.A lapot a pizzasütőre fektetjük és megkenjük tejföllel.Ezt megszórjuk a fűszerkeverékkel és megpakoljuk a darabokra tépett sonkával. Erre jön a brokkoli és  az ananász.Az egészre jó vastagon sajtot reszelünk és előmelegített sütőben készre sütjük-kb. 12-15perc.
Melegen tálaljuk!

Jó étvágyat!








6 megjegyzés:

  1. Kérek egy szeletet, pedig a brokkolit nem szeretem, de minden mást ami rajta van.Nagyon gusztán néz ki, azzal a zölddel.:))

    VálaszTörlés
  2. Köszi Tücsi!:)Most ettük meg a tegnapról maradtat:)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda gazdag pizzát készítettél! Gyönyörű színek! Ilyenkor télen a szervezet a melegítő ételekre vágyik, ez a természet rendje. :))

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Barbi!:)Kedves vagy,mint mindig!
    Hú,nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  5. Ugyanez a pizzatészta receptem, 1 héten kétszer tuti sütök. A brokkoli nálunk is állandó feltét. Ha nem paradicsomos az alap, akkor én is ugyanígy készítem.(ananászt kivéve-azt nem szeretem a pizzán)Ja és fokhagymát reszelek a tejfölbe. De, gondolom az ananászos változathoz az nem igazán passzolna. :)) Amúgy nyami!

    VálaszTörlés
  6. Miért is nem lepődöm meg,Alexa!:)
    Igen, a fokhagyma nem ment volna az ananászhoz.Peti egyébként a kolbászosat is szereti.

    VálaszTörlés