Keresés ebben a blogban

2012. február 7., kedd

Zabpelyhes finomságok -tömény és light

Rá vagyok kattanva a zabpehelyre még mindig.Igaz,karácsony előtt többször készítettem zabpelyhes sütit,s egy kisebb szünet után most újakat próbálgattam.
A töményebb verzióban cukor is van,szőlőcukor,s aszalványok,ezért ez édes,de nagyon finom.Pár napja sütöttem.
A másikat egyik kolléganőmtől hallottam,aki tegnap megkínált a saját készítésű zabos sütijéből és azonnal megtetszett.Még frissiben lediktálta nekem a receptjét,így nemrég el is készítettem.Ez a lightosabb verzió teljesen cukormentes.Kis méretű zabpelyhem nem volt itthon-mert azzal kellett volna készíteni eredetileg-így én a naggyal próbálkoztam-de előtte próbáltam összetörni. Vaj helyett kókuszvajat használtam,amivel még csak most ismerkedek,de már nagyon jóban vagyunk:) ( kókuszzsír néven is hallani róla)
A recept a netről való,de nem tudom honnan.Köszi Zsóka!:) 


Mindent bele zabszelet
( saját recept)

Hozzávalók:

- 15 dkg dió
- 5 dkg hajdinaliszt
- negyed kávéskanál sütőpor
- negyed kávéskanál só
- negyed kávéskanál szódabikarbóna
- 10 dkg szőlőcukor
- 5 dkg zabpehely
- 15 dkg mazsola és aszalt szilva vegyesen feldarabolva
- 15 dkg aszalt sárgabarack feldarabolva
- 2 tojás
- 1 evőkanál vaníliaaroma

A tojás és vaníliaaroma kivételével minden hozzávalót jól elkeverünk.A tojást a vaníliával habosra keverjük és ráöntjük a többire.Jól összekeverjük és egy sütőpapíros tepsibe öntjük.Szépen elegyengetjük és előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.Hidegen vágjuk fel. Fémdobozban tároljuk.


A lightosabb-garantáltan cukormentes!


Zabszelet

Hozzávalók:

- 500g zabpehely
- 1,3 kg alma héjastól lereszelve
- 2 kiskanál fahéj
- 10 dkg kókuszzsír felolvasztva-vagy vaj
- csipet só
- 10 dkg dió feldarabolva


Az összes hozzávalót elkeverjük és vajazott tepsibe öntjük.Szépen elegyengetjük a tetejét és előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.Hidegen szeleteljük.

Jó étvágyat!












5 megjegyzés:

  1. Miért is nem lepődök meg? Kb. fél éve állandó alkotórésze a táplálkozásunknak a zabpehely. Legtöbbször sima zabkása (tejben felfőzve mézzel, fahéjjal,almareszelékkel,hol banánnal, néha kókusszal, kakaóporral) és zabpelyhes keksz formájában.Eddig. Kipróbálom ezeket a finomságokat azt hiszem. Bár nem vagyok finnyás, talán nincs is kaja ami nem csúszik le a torkomon, a mazsola mégis ilyen mumus. Egyszerűen nem megy. Na mindegy majd helyettesítem. :)

    VálaszTörlés
  2. :) Zabpehely és a ma felemlegetett dijoni mustár-újabb dolgok,amiben egyezünk:)
    A mazsolát helyettesítsd datolyával vagy asztalt vörös áfonyával.Jó ötlet!

    VálaszTörlés
  3. Beszerzek én is zabpelyhet, már annyi finomságot láttam vele, hogy feltétlenül ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
  4. Tegnap találtam zabpelyhes sütit, jó pár gyümölcs is van benne, de még gondolkodom, mivel a zabpehellyel még nem barátkoztam meg. Az unokáim miatt izgat a dolog, és főleg, hogy nincs benne cukor, ezért is fontolóra veszem a sütidet.Szemre jól néz ki.:))

    VálaszTörlés
  5. Különösen másnap nagyon finom,amikor már hidegre hűlt.Laktató.És ne félj a zabpehelytől,nagyon finom, ebben a sütiben nem is érzeni,hogy van benne,mert az alma jól felpuhítja.

    VálaszTörlés