Keresés ebben a blogban

2012. június 30., szombat

Bazsalikomos-zöldborsós risotto

A következő risottohoz az ötletet Rachel Allen  legújabban magyarul megjelent könyve adta.Viszont én a saját verziómat készítettem el másképp,mint ő.
Nagyon finom lett,pikáns,amit csak feldob az ötletem: a pármai sonkába (prosciutto) bújtatott sárgadinnye falatok.Az édes és a bazsalikomos íz jól kiegészítik egymást.
Próbáljátok ki!


Bazsalikomos-zöldborsós risotto

Hozzávalók 4 főre:

- 5 evőkanál olívaolaj (olasz)
- 500g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- fél maréknyi friss bazsalikomlevél
- 1,15 liter zöldségalaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 500g risotto rizs( Arborio)
- 2 dl olasz száraz fehérbor (pl. Villa Italia)
- 1 fél kiskanál bazsalikomos pesto (Alnatura vagy saját készítésű)
- parmezánsajt vékony szeletekre reszelve
- 1 db zöld belű sárgadinnye
- 100g prosciutto ,pármai sonka vékonyan szeletelve

A díszítéshez: 

- néhány bazsalikomlevél 

Két kanál olívaolajon megpároljuk a bazsalikomleveleket a zöldborsóval 2 -3 perc alatt.Egy kis -kb. fél dl -zöldségalaplevet adhatunk hozzá.Amikor letelt az idő,az egészet botmixerrel összeturmixoljuk,de maradjon benne pár darab borsó egészben.A hagymát felkockázzuk és az összenyomott fokhagymával együtt a maradék olajon megpároljuk.Fűszerezzük és a rizst is hozzáadjuk.2percig kevergetve pároljuk,majd felöntjük az alaplével és a borral.Felforraljuk.A pestot a zöldborsós turmixhoz adjuk és 10 perccel a risotto forrása után az egész zöld keveréket a risottóhoz keverjük.Még kb. 10 percig főzzük,pároljuk,néha megkeverjük.Akkor jó,ha  a risotto majdnem az egész levét elfőtte.Elzárjuk a gázt és fedővel lefedve tovább puhítjuk kb. fél órán át.Addig a sárgadinnyét felvágjuk,magját eltávolítjuk és felkockázzuk.A pármai sonka szeletekből egy-egy darabot feltekerünk a sárgadinnye kockákra és félretesszük.A maradék dinnye darabokat csak így magában adjuk majd a risottóhoz.
A parmezánt a fent említett állagra reszeljük.A készre puhult rizottóból szedünk a tányérokba,a  tetejét parmezánnal megszórjuk,s mellé teszünk a pármai sonkás dinnyékből és a maradék dinnyedarabokból.

Jó étvágyat!













2 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon jól hangzik,szuper fogás!Jöhet most egy adag ide hozzám:))

    VálaszTörlés
  2. Ez igen!:) Én is kedvelem R. Allent.

    VálaszTörlés