Keresés ebben a blogban

2012. július 3., kedd

Gnocchi Kriszta módra:)

A gnocchi hagyományosan olasz tésztaféle.Gondolom ezt is mindenhol máshogy készítik Olaszország különböző vidékein,avagy minden olasz háziasszonynak megvan a saját bevált gnocchi receptje.Nem jártam még náluk,de nagyon szeretnék egyszer eljutni!
Én ma a sajt gnocchimat készítettem el,méghozzá a páromnak.Én a lisztet burgonyával együtt valamiért egyszerűen nem tudom megenni,kivéve a krumplis lángost.
De az illatával is be lehet telni,valami fenséges!
Akinek tetszik próbálja ki,laktató és könnyen elkészíthető!


Gnocchi Kriszta módra

Hozzávalók 3 főre:

- egy adag gnocchi tészta-saját készítésű ( elkészítés és hozzávalók lent!)
- só,szerecsendió
- 10 dkg pármai vagy pármai jellegű sonka
- 1 db nagyobb cukkini
- 3 fej paradicsom
- 1 kiskanál bazsalikomos pesto
- 7-8 db friss bazsalikomlevél + a tálaláshoz
- 3 gerezd fokhagyma
- 25 dkg füstölt mozzarella
- 1 nagy marék fekete olajbogyó
- olívaolaj

Először elkészítjük a gnocchit!Ehhez szükségünk lesz 80 dkg lisztes,szétfövő burgonyára, 30 dkg finomlisztre, 1 tojásra és kb. 1 kiskanálnyi sóra.A burgonyát meghámozzuk (vagy héjastól főzzük és utána hámozzuk meg) és enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük,majd jól összetörjük  és kihűtjük.Amikor kihűlt a burgonya a liszttel, a tojással,a sóval és egy nagy csipet őrölt szerecsendióval sima tésztává gyúrjuk.Enyhén lisztezett deszkán 4-5 db kb. 20 cm hosszú és 2cm széles rudakat sodrunk belőle,majd abból egy éles kés segítségével 1 cm átmérőjű kis darabokat vágunk le.Villával a tetejüket lenyomjuk és félretesszük.Enyhén sózott és forrásban lévő vízbe teszünk egyszerre 10-12 darabot és miután feljöttek a víz felszínére,hagyjuk még 1-2 percet főni,majd szűrőkanállal szedjük ki egy tálba,aminek az aljára egy kevés olívaolajat csepegtettünk.Így főzzük ki az egész gnocchit.A kiszedett gnocchi adagokra mindig reszeltem egy keveset a füstölt mozzarellából,ami szépen ráolvadt.
Kevés olívaolajat öntünk egy mélyebb  serpenyőbe,belereszeljük a cukkinit,hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott sonkát, az apróra vágott paradicsomot, a bazsalikomos pestot, felaprított bazsalikomleveleket, az áttört fokhagymát  és kevés reszelt füstölt mozzarellát.Az egészet jól összesütjük-5-6 perc alatt.A kész gnocchikra öntjük,óvatosan összekeverjük ,majd a maradék mozzarellát ráreszeljük.A olajbogyóval megpakoljuk és máris lehet tányérokra szedni.Apró,friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

Jó étvágyat!


Buon appetito!







2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem! De még sosem készitettem házilag el a gnocchit:))Guszta lett nagyon!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ,jó! Még én sem készítettem házilag, de ezúton lejegyeztem a receptet:)

    VálaszTörlés