Ez az a süti,amelynek receptje generációról generációra öröklődik a családunkban,talán még az ükszüleim szülei is süthették. Gyerekként is sokat készítettük otthon anyával és az anyai nagymamámmal. Alma mindig akadt a kamrában,mivel minden évszakban kapható.De a legfinomabb mindig a mama által csak "cukoralmának"nevezett nyári almából készült.Biztos minden családnak megvan a saját,bevált és megszokott finom almás pite receptje,csakúgy mint nekünk.Nem lehet megunni!
Részben a nagy érdeklődés miatt most újra megosztom,szebb fotókkal, "új köntösben".Ma egy olyan személynek készítettem,aki nagyon közel áll hozzánk és aki miatt már második hete nagyon aggódunk...
Ami a tölteléket illeti,mi a párommal úgy szeretjük,ha a süti jó gazdag töltelékben,hiszen a töltelékben van a süti lelke.Így hát én nem szoktam sajnálni!Akinek soknak tűnik az adag,az tegyen bele kevesebbet!
Az alma mennyiségétől és cukortartalmától függően igazíthatjuk a tölteléket és kóstolgassuk közben,nehogy túl édes legyen!Nekem egy 30 x 27 cm-s tepsiben 25 szeletre szokott kijönni ez az adag.
Nagyításhoz tessék a képekre kattintani,úgy élvezetesebb!:)
A jól bevált Mese almás
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 20 dkg kristálycukor
- 1 egész tojás
- 15 dkg sertészsír
- 2 dl tejföl
- 2 tojássárgája a kenéshez
- a formához: zsír és kevés liszt
A töltelékhez:
- 10 db nagyobb méretű alma (bármilyen édesebb,vagy savanykásabb megteszi)
- kb. 20 evőkanál kristálycukor
- 1 nagy púpozott evőkanál őrölt fahéj
A töltelékhez az almákat megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.Elkeverjük a cukorral és a fahéjjal.Pihenni hagyjuk.(ebben a receptben nem kell dinsztelni az almát!)
Közben elkészítjük a tésztát.Ehhez minden hozzávalót összegyúrunk és a tésztát megfelezzük.Az egyik tésztát lisztezett deszkán tepsi méretűre kinyújtjuk és zsírozott,lisztezett tepsibe ( 30x27 cm) helyezzük. Rásimítjuk a tölteléket ( az almák levének nagy részét felfogjuk,hogy ne legyen leves).A másik tésztát is ugyanígy kinyújtjuk és a töltelékre helyezzük. Felvert tojássárgákkal megkenjük a süti tetejét és villával több helyen megszurkáljuk.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.Ez az én gázsütőmön 1-és 2 es fokozat között kb. 35-40 perc.
Hideg kövön szoktam hűteni,s amikor kihűlt porcukorral megszórom a tetejét. A süti széleit eltávolítjuk ( nehogy kárba vesszen,nyugodtan együk meg!:) ) és szeleteljük!
Egyszerű,de nagyszerű,isteni finom,mint a mesében....
Jó étvágyat!
Jaj, látszik a fotóidon, hogy milyen finom puha ez az almás süti. :P Tényleg élvezetesebbek a nagyobb fotók, tetszenek nagyon, és a recept is klassz. Nekem is van egy régi almás receptem, jók ezek a régi receptek... :)
VálaszTörlésKöszönöm Gabi!Igen,isteni finom puhák!Még másnap is!Főleg ha marad belőle...
VálaszTörlés