Mazohista módra befűtöttem a konyhát és a gyomrokat is ezzel az improvizált egytálétellel.Érdekes,hogy a kánikulában ez a tüzes ebéd milyen jól esett,sőt mi több,egy kis izzadás után elviselhetőbb lett a benti 30 fok feletti szauna is.Nem hiába mondják azt,hogy melegben igyunk meleg teát,ami ebben az esetben lehetne egy frissítő menta-vagy citromfűtea is.Bármelyik könnyű levezetője lehet ennek a kellemesen csípős ételnek.
Tüzes közel-keleti rizstál makrélával
Hozzávalók 4 főre:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 kanál szezámolaj
- 2 marék világos szezámmag
- 370 g hosszú szemű rizs(előgőzölt)
- 1,5 kiskanál só
- fél kiskanál őrölt csili
- 1 kiskanál őrölt koriandermag
- 1 kiskanál őrölt római kömény
- 1 kiskanál kurkuma
- fél kiskanál őrölt zöld kardamom
- fél kiskanál őrölt fahéj
- 40 dkg fagyasztott zsenge zöldborsó
- 250g konzerv vörösbab a levével együtt
- 1 liter víz
- 370g konzerv makréla
- 3 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
Díszítéshez: citromfű -vagy mentalevél
A vöröshagymát megpucoljuk és felkockázzuk,majd a szezámolajon üvegesre pároljuk.Hozzáadjuk a szezámmagot és 1-2 percig pirítjuk.Ráöntjük a rizst és a fűszereket és 2 percig pirítjuk.Ezután öntjük bele a még fagyott borsót és a babot a levével együtt.Keverjük el , majd öntsük fel a vízzel.Így fedetlenül főzzük addig,amíg a leve elfő.A makrélát a levével együtt egy tálba szedjük,rányomjuk a fokhagymát és a citrom levét,kicsit elkeverjük.A makrélákat 2-3 darabba vághatjuk.Amikor a rizs leve elfőtt,adjuk hozzá az olajos makrélát és fél percig pároljuk együtt a rizzsel.Zárjuk el a gázt és fedjük le jól,majd 20 percig pihentessük,hogy az egész jól átpuhuljon.Tálaláskor citromfű-vagy mentalevéllel,illetve citromszeletekkel szervírozzuk!
Jó étvágyat!
Klassz a fűszerezés! A makréla meg jól elbírja!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Biztosan annyira finom is!:)
VálaszTörlésKöszönöm!Isteni finom!Holnapra még maradt egy kevés:)
VálaszTörlés