Keresés ebben a blogban

2012. augusztus 26., vasárnap

Bécsi almásrétes

Ma készítettem ezt a  rétest,saját készítésű réteslapból.Egyszerű és isteni finom!


Bécsi almásrétes

Hozzávalók a réteslaphoz:

- 30 dkg rétesliszt
- csipet só
- 2 dkg olvasztott vaj
- 1 egész tojás
- 1,5 dl langyos víz
- 1 evőkanál ecet
- 2-3 dkg olvasztott vaj a kenéshez
- rétesliszt a nyújtáshoz és a húzáshoz

Hozzávalók a töltelékhez:

- 1 kg alma ( jelenleg nyári alma)
- 1 kisebb citrom leve
- 5 dkg őrölt mandula
- 5 dkg őrölt natúr pörkölt földimogyoró
- 20 dkg barnacukor
- 10 dkg mazsola
- 1 kanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál barna rum
- 3 marék zsemlemorzsa
- 12 dkg olvasztott vaj vagy 5 cl étolaj a kenéshez

Továbbá: porcukor a tálaláshoz

A tészta hozzávalóiból ha szükséges egy kevés rétesliszt hozzáadásával könnyű,sima tésztát gyúrunk.Lisztezett deszkára tesszük és egy edénnyel lefedjük fél órára.Ezután lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk,majd feltekerjük a nyújtófára.Egy nagy abroszt vagy konyharuhát leterítünk és enyhén belisztezzük.Erre fektetjük a tésztát és alányúlva középről kifelé húzogatjuk.Közben kicsit elszakadhat a tészta,de ezzel jár.Papírvékonyságúra húzzuk ,majd olvasztott vajjal kenjük le.Szórjuk meg a zsemlemorzsával.
Erre helyezzük a tölteléket: az almákat meghámozzuk és apróra vágjuk.Meglocsoljuk a citrommal,hozzáadjuk a mandulát ,a mogyorót,a mazsolát, a cukrot, a rumot és a fahéjat.Jól összekeverjük.A tészta rövidebb oldalára egy hosszú kupacban helyezzük egy a töltelék felét és az abrosz vagy konyharuha végét fogva 3-at görgetünk a rétesen,majd elvágjuk a tésztát.A másik résszel ugyanígy járunk el és így kapunk 2 hosszú rudat,vagy ha másképp osztjuk fel a tésztát 3 darab kisebb rudat kell kapnunk.A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük óvatosan és a tetejüket átkenjük az olvasztott vajjal.Előmelegített sütőben 40 percig sütjük,sütés közben 4-5ször újra átkenjük a vajjal.Ropogós pirosra sütjük.Miután kihűlt megszórjuk porcukorral és szeleteljük.De langyosan is nagyon finom!

Jó étvágyat!









3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és guszta fotók! Szívesen beleharapnék!:)

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok a rétesedhez! Én már közel 60 éves vagyok, de rétestésztának még most is csak nehezen állok neki, mert nem mindig sikerül. A tiéd tökéletes! Meg a kisúlt rétes is!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen!Rétestészta ügyben van sok receptem,de sok még kipróbálásra vár.Van köztük kelt rétes is,mindegyik izgalmas a maga módján:)

    VálaszTörlés