Keresés ebben a blogban

2012. augusztus 14., kedd

Házi kürtőskalács és tapasztalatok

Pár hete kaptam mini kürtőskalács készítőt,amiről posztoltam : Itt .
Többféle kürtőskalács recept terjed a világhálón,én a tészta receptjét,de csak a tésztáét Limarától kölcsönöztem.Nagyon jó  recept,jó vele dolgozni.Nekem nincs kenyérsütőgépen,így én mindig saját kezűleg végzem a dagasztást.
Végre ma sikerült szép és isteni finom kürtőskalácsokat készítenem.Több tapasztalatra tettem szert munka közben,de néztem több videót is róla,és vasárnap pedig személyesen is megfigyelhettem a készítését.Több technika létezik,és most majd azt írom le,ami nekem bejött.
Sokan írják,hogy ha nincs kürtősformánk,akkor papírtörlő gurigára tekerjünk alufóliát és arra tekerjük fel a tésztát.Nos,nekem van már mini kürtőskalács készítőm,ez akkor kipipálva.A legjobb persze az lenne,ha nagy formám lenne,hozzá pedig egy kemence,de ezek híján marad a 2.emeleti lakásunk konyhájának gázsütője.Nekem nincs grill fokozat a sütőmön,ez csak egy alap sütő,mégis sikerült összehozni a kalácsokat.Sokan ajánlják a grill fokozatot,de a parázs fölött forgatott kalácskészítés lenne az igazi.
A formákhoz kaptam egy mini tepsit is,amiben 2-2 mélyedés található,melyekbe bele lehet állítani a formák rúdját,így egyszerre 2 kalácsot készíthetek vele.Azt tapasztaltam,hogy  a fa formákat-még a a nyelét is- jobb betekerni alufóliával,mert arról könnyebben lehúzható a kész kalács,bár még néha így is késsel meg kell mozgatni kicsit.
Vigyázni kell arra is,hogy a tésztát ne kelesszük túl!Ez nagyon fontos!A tésztát kinyújthatjuk és 2 cm-s csíkokra vághatjuk,vagy pedig -ahogyan én is tettem- hosszú,1,5-2 cm átmérőjű rudakat hengergettem egy-egy lecsípett tésztadarabból.Annyi tésztát szakítottam le mindig a megkelt tésztából,amennyi éppen elég volt egy kalácshoz.Ezt a mennyiséget meg kell becsülni mindenkinek magának.Nem kell szorosan rátekerni a formára,mert az egészet még  a formával együtt többször kell hengergetni,hogy egyformán terüljön el a tészta a formán.Sütés közben így,hogy alufóliával vontam be  a formákat,könnyebben meg tudtam fordítani közben a sütőben.kb. 2-3 percenkét és nem fordult vissza.Amikor csak a sima fára tekertem fel a tésztát,akkor hiába fordítottam meg,mindig visszaugrott,és így csak az egyik oldala sült meg,a másik oldalát tepsire téve kellett megsütnöm,de akkor pedig elveszítette a henger alakját.Szerencsére ez csak 1 kalácsnál fordult elő,a többit alufóliával készítettem.A gázsütőmet, pedig majdnem a legmagasabb fokozatra kellett állítanom,így vált be.Ezekből a tapasztalatokból kiindulva remélem,hogy sokaknak sikerül majd elkészíteni!


Házi Kürtőskalács
6-7 darabhoz

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt ( én kalácslisztet használtam)
- 1 mokkáskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 1 egész tojás
- 3 dl tej
- 2-2,5 dkg élesztő( én egy csomag friss élesztő felét tettem bele)
- 5 dkg olvasztott vaj

A forgatáshoz:

- cukor ( nálam most barnacukor)

A végső forgatáshoz:

- barnacukor és fahéj keveréke

A kenéshez: 

- étolaj

Az élesztőt a cukros langyos tejben habosra felfuttatjuk.( egy kiskanál lisztet is rászitáltam a tejre,mostanában rászoktam erre a metódusra)A többi hozzávalót egy kelesztőtálba mérjük az olvasztott vaj kivételével.A tálba öntjük a felfutott élesztőt és kézzel elkezdjük keverni.Apránként belecsurgatjuk az olvasztott vajat és ha szükséges kevés liszt hozzáadásával sima,egynemű tésztává dagasztjuk.A tészta még langyos,lefedjük és meleg helyen 30 perc alatt hagyjuk kelni.Én a zárt erkélyajtónk elé tettem le a földre,ahol éppen rásütött a nap,így langyosra melegedett a tál és benne a tészta is.
Közben előkészítjük a formákat. Tehát legjobb,ha alufóliával befedjük.Előkészítünk kevés, kb. 1 dl étolajat és egy ecsetet.A sütőt előmelegítjük.A cukrot egy tálcára kimérjük.
A megkelt tésztából tenyérnyi darabokat letépünk,egyszerre mindig csak egyet,a  maradék tésztát addig fedjük le.( én a tálban hagytam lefedve) A letépett tésztadarabból hengert formálunk ,majd ezt a hengert elkezdjük hosszú,vékonyabb,kb. 2 cm átmérőjű hengerré göngörgetni. Az alufóliával borított formákat olajjal átkenjük.De nehogy túl sokat kenjünk rá,mert a tészta lefolyhat miatta  a formáról!Ezután a formára kezdjük tekerni a tésztarudat,nem kell,hogy egymáshoz érjenek a szálak.A forma végéig tekerjük.Ezután a tésztával fedett formát a deszkán tovább hengergetjük addig amíg megszűnik a rés köztük és mindenhol egyforma lesz a tészta.Ezután megkenjük olajjal és azonnal megforgatjuk a cukorban.Egy nagyobb méretű lapos tepsire helyezzük a mini tepsit,amibe előzetesen 2 rúd kalácsot a mélyedésekbe állítottunk és előmelegített sütőbe tesszük sülni.2-3 percenként forgassuk meg,amíg eléri a megfelelő színt és állagot.Amikor kész, óvatosan vegyük  ki és azonnal ,még forrón forgassuk meg fahéjas cukorban.Aztán állítsuk fejre 1-2 percig,majd húzzuk le a formáról.Kiskéssel segíthetünk rajta,de csak óvatosan.
Olyan az íze,mint a piaci kürtőskalácsé,vagy talán még finomabb!
Legközelebb más ízben is készítek majd!

Jó étvágyat!


















6 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy, látszik rajtuk, mennyire finomak! :) Az pedig külön jó, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!Remélem hasznos lesz sokaknak!

    VálaszTörlés
  3. nagyon szépek lettek a kütőseid.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néznek ki. Tehát nem kell a drága kürtöst megvenni, amikor több lehetőségünk is van otthon is elkészíteni. Na meg az otthoni mindig finomabb:-)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen!Igen,így sokkal olcsóbban kijön,és egyszerre többet készíthetünk,mint amennyit és amennyiért kapni máshol.

    VálaszTörlés
  6. Igazán szépek lettek a tieid!:) én pár évvel ezelőtt próbáltam, de külalakra megbuktam belőle...

    VálaszTörlés