Keresés ebben a blogban

2012. augusztus 26., vasárnap

Körtés-kávés-mogyorós csokitorta

Ma egy különleges torta is készült,többek között egy szülinaposnak.Egy 3 éve megjelent NLK magazinban láttam meg,jó ideje szemeztem vele és ma egy kis rafinériával,a saját verziómban elkészítettem.Nagyon finom,zamatos,csokis és egyben ropogós is.Nem olyan bonyolult elkészíteni,mint amennyire elsőnek tűnik.Megéri a munkát,mert egy igazán különleges,nem mindennapi csokitorta lesz a végeredmény!



Körtés-kávés-mogyorós csokitorta

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg finomliszt és amennyit felvesz a tészta
- 10 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- csipet só
- 1 egész tojás
- hüvelyesek-jelenleg bab- a vakon sütéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5-6 darab hámozott,felezett körte
- 3 egész tojás
- 20 dkg lágy,sötétbarna nádcukor
- 10 dkg natúr,pörkölt földimogyoró felaprítva
- 10 dkg 76%-os kakaótartalmú csokoládé
- 50 ml nescafe
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 1 kanál sütőpor

A tálaláshoz: porcukor

A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrunk és folpackba csomagolva 30 percet a hűtőben pihentetjük.Ezután enyhén lisztezett deszkán nagy kör alakra nyújtjuk,akkorára,hogy egy 23 cm átmérőjű,cakkos szélű legalább 5cm vastag peremű tortaformába jó legyen.Maradjon hely a peremére is.A tésztát helyezzük bele a formába és a széleket is szépen nyomkodjuk be a minta szerint.Egy sütőpapírt helyezzünk a tészta közepére és szórjuk meg babbal,vagy más hüvelyessel.Így sütés közben a torta alja nem emelkedik majd meg.Előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük elő.Ezután vegyük ki és töltsük meg a töltelékkel.A töltelékhez a meghámozott,félbevágott és kimagozott körtéket félpuhára pároljuk meg,majd csöpögtessük le.Miután kihűltek,a félig megsült tésztáról vegyük le a babos sütőpapírt ,a körtéket helyezzük el körben és a középen a tortán.Ezután kell ráönteni a csokis lágy tésztát.Ehhez a csokoládét gőz felett olvasszuk meg és keverjük ki a nescafeval.A tojásokat a cukorral verjük habosra egy elektromos habverővel.Adjuk hozzá a csokis keveréket és verjük tovább.Tegyük bele a vaníliát,a lisztet,a  sütőport és a mogyorót is.Keverjük simára.Ezt a keveréket öntsük a körtékre.A tortát így tegyük be a sütőbe és 40 perc alatt süssük készre.Ha pirulni kezd a teteje,tegyünk rá alufóliát. Akkor jó,ha a teteje kemény,de beleszúrva a hurkapálcát a közepe még egy kicsit krémes.Sütés után hagyjuk a formában pihenni 10 percig,majd a széleknél lazítsuk fel hurkapálcával és egy kerek lapra borítsuk át.Innen újra borítsuk át egy kerek tálcára és hagyjuk hűlni.Amikor kihűlt,szórjuk meg porcukorral és szeleteljük.A teteje egy kicsit betöredezik a tojáshab miatt,de nem nagyon.

Jó étvágyat!



















1 megjegyzés:

  1. Én ezt a babos sütési módot még sose próbáltam.
    Jól néz ki a körtés tortád!

    VálaszTörlés