Keresés ebben a blogban

2012. szeptember 5., szerda

Hajdinás húsgombócok kapros szószban

Életem egyik nagyon nehéz időszakát élem tulajdonképpen minden téren.Hónapok óta voltak jelek,de tudom,hogy a neheze még hátra van.Meg kell küzdenem magammal,s a helyére kell tennem az emlékeket,embereket,érzelmeket,s minden mást is.Próbálok értelmet adni mindennek ,alakulni és ellátni az olvasóimat néhány finomsággal.Ami jó,ami örömet okoz,arra kell nagyon koncentrálni most!

Mára egy isteni finom,reform recepttel kedveskedek,amelynek ötletét a legújabb Vidék íze gasztronómiai magazinból vettem. Szokásomhoz híven alakítottam rajta,csökkentettem a kalóriákat benne,vagyis megreformáltam,ahol csak lehetett.Igazán különleges,nagyon finom fogás kerekedett belőle.Elárulom,hogy másnap,amikor  a szószban már legalább 24 órán át megmártózva csücsültek a gombócok,sokkal finomabbak voltak,mint frissen,pedig hát az is csúcs!

Reform hozzávalókat nem nehéz beszerezni,csak jól szét kell nézni néhány nagyobb szupermarketben vagy bioboltban.Tapasztalataim szerint a bioboltokból olcsóbban hozzájuthatunk ezekhez a hétköznapi ember számára különleges hozzávalókhoz.Megéri kísérletezni és apránként egy-egy reform sütivel vagy főétellel elkápráztatni a családunkat, barátainkat és  fennáll annak az esélye is,hogy igen könnyen mi magunk is megreformálódunk,persze csakis jó értelemben:) Egészségünknek csak jót tehetünk vele!

Ez az adag 4 nagyon éhes felnőtt adagja:) Jó sok párolt brokkolival és sárgarépával tálaltam. Biztosan többször is el fogom készíteni és más verziókon is gondolkodom...


Hajdinás húsgombócok kapros szószban

Hozzávalók 4 nagyon éhes felnőttnek:)

-a golyókhoz:

- 20 dkg hajdina
- 50 dkg darált pulykamedallion
- só
- bors
- 1 kiskanál őrölt babérlevél
- 2 egész tojás
- 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld

- a szószhoz:

- 3 evőkanál kókuszolaj
- 1 csokor kapor
- 4 evőkanál hajdinaliszt
- 2,5-3 dl natúr joghurt
- só
- bors
- 3 evőkanál édesítőszer-jelenleg Eritrit növényi alapú 
- 1 citrom

A hajdinát kétszeres mennyiségű sós vízben főzzük készre ,fél órára fedjük le és hűtsük ki langyosra.
A darált pulykahúst keverjük össze a hajdinával,a fűszerekkel ,a  tojásokkal és  a nagyon finomra aprított petrezselyemzölddel.Vizes kézzel formáljunk egyforma gombócokat és azokat lobogó,sós vízben főzzük készre. Egyszerre csak 6-7 darabot tegyünk bele a vízbe és amikor már kb. 1 perce fent mozognak a víz tetején,akkor szedjük ki.
A szószhoz a kókuszolajon futtassuk meg a hajdinalisztet,rakjuk bele  a felaprított kaprot,sózzuk,borsozzuk és kb. 6 szedőkanál vízzel öntsük fel-a  gombócok főzővizéből.Forraljuk fel,zárjuk el a gázt alatta,majd óvatosan -akár hőkiegyenlítéssel-keverjük el benne  a joghurtot. Ekkor tegyük bele az édesítőszert,pár csepp citromlevet és egy fél citrom reszelt héját.
A meleg szószból szedjünk a tányérokba,pakoljuk meg a gombócokkal,valamint kaporral és citrom szeletekkel díszítsük.
Köretnek sok zöldséget ajánlok!

Jó étvágyat és Váljék Mindenki Egészségére!



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése