Keresés ebben a blogban

2012. augusztus 19., vasárnap

Levendulás-Mogyorómorzsás Gyümölcslepény Karamellágyon

Ez egy újabb saját szerzeményem.Könnyű,gyümölcsös,ropogós és karamelles!Mesésen finom!
A gyümölcsök nem süllyednek le a tésztában.Kiváló akár reggelire is egy pohár tejjel,de egy laza nyári délután tökéletes megkoronázása is lehet!Igazán rusztikus,könnyen elkészíthető,karamelles illatú lepény ez!A levendula pedig friss,üde,provencei ízhatást kölcsönöz neki!Aki szereti ezt az ízvilágot,annak abszolút kedvenc lehet.Nekem már az!


Levendulás-Mogyorómorzsás Gyümölcslepény Karamellágyon
18 vaskos szelethez

Hozzávalók a karamellágyhoz:

- 18 dkg vaj
- 25 dkg lágy,sötétbarna nádcukor ( csak ilyen,a karamelles ízhez)
- 1 kanál barnacukor
- 1 kiskanál vaníliakivonat
- 5 egész tojás
- 35 dkg finomliszt és 5 dkg rétesliszt
- 2 csomag sütőpor
- 3 dl zsíros tejföl

Hozzávalók a gyümölcsréteghez:

- 4-5 darab kisebb méretű zöld nyári körte
- 3-4 darab nagyon szép piros nyári alma
- 3-4 darab nektarin

Hozzávalók a levendulás mogyorómorzsához:

- 5 dkg barnacukor
- 15 dkg natúr pörkölt földimogyoró
- 10 dkg olvasztott vaj
- 6 dkg liszt
- 1 púpozott kiskanál őrölt fahéj
- 2 nagy csipet levendulavirág ( friss vagy szárított)

A mogyorómorzsához a mogyorót durvára aprítjuk és a cukorral,a liszttel,a fahéjjal és az olvasztott vajjal jól kikeverjük. Egy nagyobb,mély tálba kimérjük a puha vajat és a lágy,sötétbarna nádcukorral krémesre keverjük elektromos habverő segítségével. Hozzáadjuk a vaníliát és a tojásokat is egyenként,habosra verjük.Belekeverjük a lisztet,a sütőport és a tejfölt is.Sima ,könnyű tésztává keverjük. Vajazott,enyhén lisztezett tepsibe öntjük és a tetejét 3 sorban kirakjuk a felszeletelt gyümölcsökkel.A tetejét megszórjuk azt 1 evőkanál barnacukorral és a mogyorómorzsát is ekkor igazgatjuk el a tetején. A legvégén megszórjuk a levendulával. Előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt sütjük meg. Tűpróbával ellenőrizzük,hogy a közepe is átsült-e.

Jó étvágyat!
























3 megjegyzés: