Keresés ebben a blogban

2012. augusztus 13., hétfő

Rusztikus Körtés Galette

Bár az időjárás inkább ősziesnek mondható,de Emberek,még tart a nyár! És kapni már többféle szőlőt,körtét és sütőtököt is!
Ma sikerült újabb beszerző körútra mennem és túrtam 2 darab nagyon szép, fehér,virágmintás tányért szintén fillérekért és a piacot sem hagyhattam ki,finom vajkörtéket szereztem be.Délután pedig úgy döntöttem,hogy készítek belőle valamit,egy saját Galette süteményt.Finomlisztem alig volt itthon már,még 10dkg sem,de nem is baj,mert reformosra akartam fogni a témát és tönkölyliszt,nádcukor került bele.Nagyon finom lett,egy kis falatnyi nekem is lecsúszott.Nyáron kötelező elkészíteni !:)


Rusztikus Körtés Galette
4 főre

Hozzávalók a rusztikus kéreghez: 

- 90 g finomliszt
- 90 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 6-7 dkg világosbarna nádcukor
- 1 egész tojás
- 1 púpozott kiskanál holland kakaópor
- 110g hideg vaj felkockázva

Hozzávalók a feltéthez:

- 4-5 darab vajkörte
- 1 marék szeletelt mandula
- 3-4 evőkanál hideg tej
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál lágy,sötétbarna nádcukor
- fél dl juharszirup + 1 evőkanálnyi
- 2 evőkanál barnacukor

Továbbá:

- sütőpapír
- kerek forma vagy tepsi

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és gyorsan sima tésztává gyúrjuk.Kicsit lelapítjuk és fóliába csomagolva 1 órán át a hűtőben pihentetjük.Lisztezett deszkán kerek lappá nyújtjuk,lehet a forma méretére,illetve attól 2-3 cm-vel nagyobbra,mert a széleket majd vissza kell hajtani rá.Én sütőpapírral kibéleltem egy kerek jénait és a kinyújtott tésztát belehelyeztem.Miután a tésztát belehelyeztük a formába az alját megkenjük tejjel és megszórjuk a lágy,sötétbarna nádcukorral.Ez majd finoman karamellizálódik sütés közben.A körtéket megmossuk, félbevágjuk,magházukat eltávolítjuk és hosszanti irányban tetszőleges méretekre felcsíkozzuk.A körteszeleteke  a cukros tésztára helyezzük körben.Aki tepsiben készíti,az a tészta közepére helyezze a tölteléket és a széleket 3 cm vastagon hagyja ki!(szerintem egyszerűbb kerek formában) Amikor a körtékkel jól megpakoltuk a tésztát,megintjük a fahéjjal,meglocsoljuk a fél dl juharsziruppal és megszórjuk mandulával.A mandulás rétegre még egy evőkanál juharszirupot öntünk.Ezután a tészta lelógó széleit félig fedve a szomszédos tésztadarabokkal ráhajtjuk a töltelékre.Kicsit rusztikusra csipkézhetjük.A széleket megkenjük tejjel és végezetül a tésztaszéleket szórjuk meg barnacukorral.Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
Melegen még ne vegyük ki a formából,mert könnyen eltörhet a tészta!A ráhajtott tésztaszélek finom ropogós kakaós íze egyszerűen mesés!A töltelék pedig,ahhhh..............Ki kell próbálni!

Jó étvágyat!




















4 megjegyzés:

  1. Nagyon ínycsiklandó édesség! Nekem több is lecsúszott volna. :))
    A tányérok csodásak, irigykedem!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Barbi!Legközelebb dupla adagot fogok készíteni én is!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guzta lett a sütid! A tányérokért egy kicsit irigykedem,én is ilyenekre vadászok,de sikertelenül!:))Neked hol sikerült beszerezni?

    VálaszTörlés
  4. Köszi Böbe!Egy gyöngyösi turkálóban szereztem be,volt egy egész készlet,de nem bírtam el,s gondoltam elég lesz 2 darab ételfotózáshoz:)

    VálaszTörlés