Keresés ebben a blogban

2012. szeptember 17., hétfő

A Képviselőfánk-project-Gesztenyekrémes-tejszínes képviselőfánkok

Képviselőfánkot sokat ettem gyerekként,mivel az egyik nagymamám gyakran készített.Csodás dolgok kerültek ki a keze alól,olyan nem volt,hogy ne legyen nála 2-3 ,de sokszor ettől több sütemény,kelt tészta vagy torta.Nagyobb családi eseményekkor pedig valódi cukrászdát varázsolt elénk a két keze munkájával.Sokat elnéztem tőle,s az akkori ízek és élmények ma is meghatározzák az ízlésemet, illetve a sütési technikáimat.Ő a képviselőfánkot nem nagy faksznival készítette,nagyon a vérében volt az biztos!

Recept rengeteg van az interneten,gasztromagazinokban és a szakácskönyvekben is.Erre is igaz a mondás: Ahány ház,annyi szokás.Csak a kíváncsiság kedvéért több oldalt,receptet,videót megnéztem a "nagy project"előtt. Ahány receptet láttam,annyiféleképpen találkoztam a hozzávalókkal és az elkészítési technikákkal,praktikákkal.

Nézzük először is a hozzávalók minőségét és mennyiségét: először is egyensúlyban kell lennie mindennek: víz vagy más receptekben tej mindenképpen kell hozzá; aztán só,de több receptben cukor nem kell,míg máshol igen;ami a zsiradékot illeti erről is megoszlanak a tapasztalatok: lehet vaj,margarin,zsír ,de volt egy videó,amiben még étolajat is említenek.Ami a lisztet illeti,minden gyakorlott képviselőfánk készítő megegyező véleménye alapján: sima finomliszt szükségeltetik bele.A tojás problematikája: van 5 ,van 6,van 8 tojásos változat is. Én mindent a receptem szerint követtem végig,mégis túl keménynek tűnt a tészta elsőre-talán a lisztem nem volt az igazi,a bevált lisztem épp nem volt itthon.Amikor az első 3 darabot kinyomtam és megsütöttem,bevallom,nem úgy sikerültek,ahogyan vártam.Aztán lazítottam a tésztán pici vízzel és még egy tojással. Plusz kicsivel más technikával nyomtam ki a habzsákból.Az eredmény tökéletes lett.Erre nem árt odafigyelni!A belseje szép üreges lett,szép nagyok lettek,pont olyanok,amiket annak idején ettem.

Ami a technikákat illeti: a tojásokat csak akkor szabad az égetett tésztához adni,amikor már levettük a tűzről,érdemes egy tálba átönteni és apránként kell hozzákeverni,mert így szabályozni tudjuk a tészta állagát és nem csinálunk belőle rántottát!A keverés: lehet kézi habverővel,lehet elektromossal,vagy fakanállal.Az állagnak nem szabad folyósnak lennie,de túl keménynek sem! A sütőlapon a tésztának nem szabad folynia,meg kell állnia és meg kell tartania a formáját!Vannak akik egy kanál segítségével halmokat tesznek a sütőlapra és úgy sütik ki,vannak akik a bonyolultabb utat választják-mint pl.én- és habzsákba adagolva csillagcsöves véggel nyomják a tésztát.Vannak olyan receptek,amelyek arról is írnak,hogy a tésztahalmokat 1 órán át pihentetik a sütőlapon sütés előtt,de olyan írás is akad,ahol a kinyomott halmokat vízzel,vagy tojással,esetleg mindkettővel átkenik.Nos,kinek mi válik be!
A sütésnél minden recept megegyezik: nem szabad nyitogatni a sütőajtót,különösen nem az elején,mert összeeshet a tészta,aminek ugye meg kellene emelkednie.Ezt is sikerült eltalálnom,s szép lett az eredmény!
A belseje szép üreges lett,ha hártyás rész marad benne,azt letávolítjuk és az üregbe töltjük a krémet.

A töltés: erre is számos recept létezik a saját készítésű főzött tojáskrémtől kezdve  a gesztenyés és egyéb variációkig.Nos én erre egy saját ötletemet alkalmaztam!
Díszítés: azt terveztem,hogy vagy saját készítésű karamellkrémmel,vagy fehér-,vagy étcsokival locsolom meg a "kalapokat" és esetleg pirított mandula lapokkal díszítem,de maradtam a legegyszerűbb,a porcukros megoldásnál.

A mennyiség: mindenkinek más adag jön ki a tésztamennyiségből attól függően,hogy mekkora halmokat sütünk ki.Nekem 22 darabot kellett készítenem a kollégáknak, s a sikerem hatalmas volt!

Valószínű,hogy tovább fogom fejleszteni a Képviselőfánk storyt,s ki fogom próbálni a zsírral készült változatot is, valamint a díszítésen is fogok dolgozni!
A praktikákat, észrevételeimet és tapasztalataimat remélem sokan tudják hasznosítani!


Gesztenyekrémes-tejszínes képviselőfánkok
-ahogyan én készítettem

A tészta hozzávalói:

- 2,5 dl víz ( és ha túl kemény  a tészta,akkor még egy pici)
- 25 dkg Rama
- csipet só
- 1 kiskanál cukor
- 25 dkg sima finomliszt
- 5 vagy 6 egész tojás felverve

A töltelékhez: 22 darab kb. 10 cm magas fánkhoz

- 25 dkg Rama
- 6 kanál porcukor
- 2 csomag cukrozott gesztenyemassza
- 1 kupica barna rum
- vaníliás puding 1 csomag pudingporból elkészítve
- 5 dl habtejszín 2 kanál porcukorral és 3 csomag habfixálóval keményre verve

A tésztához mindent pontosan kimérünk.A vizet a Ramával, a sóval és cukorral feltesszük főni és amikor forr,gyorsan belekeverjük a lisztet.Addig "pirítjuk",amíg a liszt megpuhul benne és az edény falától elválik.Ekkor átöntjük egy tálba ,ahol fakanállal kicsit szétmorzsoljuk és a felvert tojásokat többszöri adagban gyorsan hozzákeverjük.Laza,nem túl kemény,de nem folyós ,sűrű krémes masszát kell kapnunk.
Egy sütőpapíros tepsibe halmokat nyomunk egy csillagcsőrös habzsák segítségével.Ennek is megvan a maga technikája. Az alja vékony legyen,a szélek lehetnek magasak és egy piramis alakot vegyen fel.De kanállal is rakhatunk halmokat a sütőlemezre. Aki akarja pihenteti,nálam az első adag kb. 10 percet pihent-az oldalakat vízbe mártott kanál hátán kicsit megformáltam, a másik adag pedig 30 percet is pihent,amíg az első sült.A sütőt nem nyitogattam,csak az utolsó 10 percben néztem néha be,nehogy megégjen.A sütés előmelegített sütőben történik,gázsütő 2-3 as fokozatán az első 15-20 percben,utána kicsit lentebb kell venni és így még ugyanennyi ideig sütni.Szép aranybarnának kell lennie,érintésre keménynek,ami azt is jelzi,hogy belül is jól megsült és üreges,ha szépen felemelkedett sütés közben.Az aljának kongó hangot kell kiadnia!

A töltés előtt a kihűlt kész fánkok tetejét vágjuk le.Ha maradt hártyás rész azt távolítsuk el!Így lesz egy alsó,üreges fánk részünk,amibe a gesztenyés krémet töltsük csillagcsőrös habzsákból jól megtömve,majd erre vastag csíkban a keményre felvert tejszínhabot.A fánk korábban levágott kalapját a töltés végén illesszük rá és tegyük a kész fánkokat a hűtőbe tálalásig.Szervírozás előtt szórjuk meg porcukorral.

A gesztenyekrémhez a pudingot főzzük meg és hűtsük ki.A puha margarint, a porcukorral,a lereszelt gesztenyemasszával és a hideg pudinggal keverjük ki krémesre.A pudingot apránként adjuk hozzá és ha elértük a kívánt krémes,de még nem folyós állagot,akkor már több pudingot ne tegyünk bele!

Jó sütögetést és Jó étvágyat!





























3 megjegyzés: