Keresés ebben a blogban

2012. szeptember 29., szombat

Szilvával-körtével sült őzragu sütőtökfasírttal

Pár hónapja várakozott már az őzhús a fagyasztóban,s én csak húztam,csak nyújtottam az időt,hogy elkészítsem.Mivel közeleg a szülinapom,így már ma elkészítettem a saját ízlésem szerint,mintegy ezzel megünnepelve a jeles napot.A sütőtökfasírt is saját elgondolás alapján készült.Fenséges lakoma kerekedett belőle.Megkedveltem az őzhúst,és végre van olyan vörös hús,amit én is meg tudok enni.Ez az egyetlen.Nagyon egészséges a vadhús,zsírmentes és zamatos.Egy hibája van csak,méghozzá az,hogy szép fotót nem lehet róla készíteni.Bezzeg az élő állatról!


Szilvával-körtével sült őzragu sütőtökfasírttal

Hozzávalók az Őzraguhoz:

- 1 kg őz apróhús
- vadfűszerkeverék: 1 kiskanál őrölt borókabogyó, 1 kiskanál kakukkfű, 1 kiskanál őrölt színesbors, 1 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál őrölt babérlevél, 8-10 teáskanál só.
- 3 fej vöröshagyma
- jó 2 dl vörösbor ( Villányi Merlot, 2007,Bock)
- olívaolaj
- 4-5 darab körte (nálam Alexander)
- 6-7 nagyobb darab friss szilva
- 1 csomag= 10 dkg aszalt szilva

Hozzávalók a sütőtökfasírthoz:

- egy közepes méretű hosszúkás sütőtök húsa nyersen lereszelve
- só
- cayenne bors
- pirospaprika
- só
- kurkuma
- 1 csokor zellerzöld felaprítva
- 2 db nagyméretű egész tojás
- 1 evőkanál szezámmag
- 10 evőkanál zsemlemorzsa + a forgatáshoz
- olívaolaj a sütéshez

Az őzhúst felkockázzuk és a fűszerkeverékben megforgatjuk.A hagymákat felkockázzuk és olajon megpároljuk.Hozzáadjuk a vadhúst és 2 percig pirítjuk.Egy fedeles nagy pataki tálba daraboljuk a friss gyümölcsöket,az aszalt szilvát és az őzhúst is hozzáadjuk.Összekeverjük és meglocsoljuk a borral.Lefedjük és sütőben sütjük 2,5 órán át.Addig sütjük,amíg a hús omlósan puha lesz.

A Sütőtökfasírthoz a hozzávalókat jól összekeverjük( a fűszereket ízlés szerint adjuk hozzá) és kis fasírtformákat formálunk belőle.Ezeket zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban alacsony lángon ropogósra sütjük minden oldalát.A felesleges zsiradékot leitatjuk róla.

Jó étvágyat!




1 megjegyzés: