Keresés ebben a blogban

2012. október 11., csütörtök

Birsalmakrémleves pirított mandulával

2 hete kaptam Anyától egy hatalmas kosár házi,bio birsalmát.2kg birsalmasajt már lassan egy hete érik a kamrában,némelyik dióval bolondítva,13-15 darabból 4 személyes isteni finom krémlevest készítettem,bár  krémes desszertnek is hívhatjuk,mivel édes,de alig.Jól érezhető benne a zamatos,friss,egészséges birsalmapüré. És egy nagy tálnyi birsalma az asztal aktuális díszeként még mindig várja végső sorsát.
Nagyon szeretjük,főzeléknek,krémlevesnek,sajtnak,de csatninak is húsok mellé.No,és sütiben pedig remek!Gondoljunk csak a tavalyi Töltött mézesekre :)
Ez a recept saját ötlet alapján készült.Kiváló lélekmelengető őszi-téli előétel,főétel és egyben desszert is.



Birsalmakrémleves pirított mandulával

Hozzávalók 4 főre:

- 13-15 db szép nagy érett birsalma
- 2 dl akácméz
- 1 dl agave szirup
- fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs, kardamom( mind őrölve) ízlés szerint
- 1 nagy narancs leve
- 300g mascarpone
- pirított szeletelt mandula
- juharszirup

A birsalmákat megmossuk és felkockázzuk.Csakis egészséges és nem sérült,kukacos darabokat tegyünk bele egy mély edénybe.Öntsük fel annyi vízzel,ami jól ellepi és forraljuk fel.Forrás után alacsony lángon addig főzzük amíg jól megpuhul a gyümölcs. Ezután a főzővízből 5-6 decit tegyünk félre.A gyümölcshúst burgonyanyomón passzírozzuk át,az sem baj,ha a héjából is kerül bele.Ezután az egészet fűszerezzük,édesítsük a mézzel és az agavéval,majd a félretett főzővizet apránként adagolva hozzá botmixerrel szép simára pürésítsük. Tegyük fel főni újra,majd amikor már kezd forrni,keverjük bele a mascarponet,majd ezzel együtt újra pürésítsük.Forraljuk fel,szedjük melegen tálkákba,locsoljuk meg spirális alakban juharsziruppal és a közepébe szórjunk pirított mandulát.

Jó étvágyat!









2 megjegyzés: