Keresés ebben a blogban

2012. október 10., szerda

Sütőtökös- krémes lencsefőzelék fűszeres csirkemájjal

A legújabb NLK-ban találtam rá egy receptre: Sütőtökös lencsefőzelék mangalicakarajjal,melyet Hernyák Tomi és Ruprecht László készítettek el. Hogy én is falatozhassak belőle,kicsit továbbgondoltam az egészet,s füstölt szalonna helyett prosciutto olasz sonkát használtam, és mivel semmilyen disznóhúst nem eszek,így a mangalica helyett finom csirkemájat adtam hozzá.Kitűnő lett,finoman krémes a sütőtöktől és a tejszíntől.Igazán olyan melengető krémes ízbomba,mely nagyon hasznos a már igen hűvös októberi estéken.
Mi azt mondtuk,hogy ezután  már csak így képzeljük el a lencsefőzeléket...





Sütőtökös- krémes lencsefőzelék fűszeres csirkemájjal

Hozzávalók kb. 4-5 főre

- 25 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
- 10 dkg prosciutto füstölt sonka
- 2 szál újhagyma
- 3 db babérlevél
- kevés kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál fehérborecet
- 30 dkg lencse előző este beáztatva
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 4 evőkanál vaj
- só
- száraz fehérbor ( Kunsági Cserszegi Fűszeres, 2011,Font )
- 2 dl habtejszín 30%-os
- 1 kg csirkemáj
- őrölt feketebors
- morzsolt oregano
- fűszerpaprika
- olívaolaj
- friss petrezselyemzöld

A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk. A sonkát apróra szeleteljük és 1 evőkanál olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a vékonyra karikázott újhagymát,a sütőtököt,a babérleveleket,a kakukkfüvet és az apróra vágott fokhagymát. Hozzáöntjük a fehérborecetet,s felengedjük annyi vízzel,ami ellepi és főzzük addig,amíg a tök megpuhul.Utána szedjük ki a babérleveleket és az egészet turmixoljuk össze. A beáztatott lencsét lecsepegtetjük és a finomra vágott hagymával 2 evőkanál vajon megfuttatjuk. Sóval ízesítjük és felengedjük annyi fehérborral,hogy ellepje, majd lassú tűzön ,lefedve addig pároljuk,amíg a bor elpárolog. Ezután felengedjük a sütőtökös alaplével és gyakori kevergetés mellett készre főzzük a lencsét. Tejszínnel dúsítjuk és felforraljuk. Egy tálba szedünk belőle,s a közepébe személyenként szedünk a fűszeres sült májból 3-4 darabot.Végezetül megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

A májat sózzuk,borsozzuk,oreganóval és paprikával fűszerezzük,majd olívaolajon készre sütjük.

Megjegyzés: frissen sült lepénykenyér illik hozzá.

Jó étvágyat!











2 megjegyzés:

  1. Erősen szemeztem ezzel a recepttel, mindig visszalapoztam hozzá - most teljesen meggyőztél róla :-)

    VálaszTörlés