Keresés ebben a blogban

2012. október 28., vasárnap

Birsalmás-diós pite

Ez a pite nagyszerű!
Pár hete találtam ki,szerelem első ízlelésre!:) Egy olyan diórajongó,mint én még szép ,hogy elsőre beleszeret...Szerintem kiváló lehet adventre,de a karácsonyi asztalon is jól mutathat.


Birsalmás-diós pite

Hozzávalók:

- a linzertésztához:

- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj (Lurpak vagy Meggle)
- 10 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 1 cs. vaníliáscukor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja

- a töltelékhez:

- 40 dkg főtt birsalmapüré
- 2 egész tojás
- 25-30 dkg Demerara nádcukor
- 1 ek. Amaretto
- 1 ek. kekszfűszerkeverék( fahéj,gyömbér,kardamom,szegfűbors,szerecsendió, szegfűszeg)
- 25 dkg darált dió
- 2 marék feldarabolt dióbél
- 5 evőkanál fűszeres sárgabaracklekvár (kardamommal,fahéjjal és gyömbérrel eltett)

- a tetejére:

- 2 tojássárgája
- 3 marék felezett dióbél

- a tálaláshoz:

-szőlőcukorpor

A tészta hozzávalóiból sima linzertésztát gyúrunk,majd fél órát a hűtőben pihentetjük.Ezután nagyjából a 2/3-át kinyújtjuk és egy piteformába simítjuk.Az alját villával kicsit megszurkáljuk.A pite aljára simítjuk a főtt és kihűlt birspürét,majd a tölteléket. A töltelékhez a tojásokat a cukorral habosra verjük,majd hozzákeverjük az Amarettót, a fűszerkeveréket és a darált diót.Az így kapott masszát a birspürére simítjuk.A tetejét meglocsoljuk a lekvárral,majd megszórjuk a felaprított dióval.A maradék tésztát kinyújtjuk akkora kerek lappá,hogy azzal be tudjuk fedni a pitét. A kész pite közepében kereszt alakban bevágását ejtünk,majd a tetejét lekenjük a tojással és kirakjuk a felezett dióbéllel. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!












5 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehet - ami birsalmás, azt imádom!

    VálaszTörlés
  2. Isteni finom lehet - birsalma és dió, mindkettő kedvencem!
    Nagyon guszta, főleg az utolsó kép:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm!Igyekeztem!Nagy kedvenc lett!:)

    VálaszTörlés
  4. Szia Kriszta, milyen hőfokon és mennyi ideig sütötted a tortát? Előre is köszi,Orsi

    VálaszTörlés
  5. Orsi!
    Nekem egy alap ,sima ,nagyon egyszerű sütőm van,gáz,amin nincs hőfok beállítás.Így azt nem tudom megmondani. Az első és a második csík közé tekertem a sütő gombját,s addig sütöttem,amíg aranybarna színe lett.Időt nem mértem,most totál elfelejtettem.Nézegetni kell...Bocsi!:) Biztosan sikerülni fog!Küldhetnél egy fotót ha sikerül ide: ok79@freemail.hu

    Kellemes sütögetést!

    VálaszTörlés