Keresés ebben a blogban

2012. október 30., kedd

"Halloween leves": Csicsókás sütőtökkrémleves

A csicsóka Észak -Amerikából került át Európába a 17.század elején.Az őszirózsafélék családjába tartozó gumós,évelő gyógynövény.Közeli rokonságban áll a napraforgóval. Íze hasonlít a burgonyáéhoz,de sokkal édesebb és a rosttartalma is magasabb. Többféle létfontosságú vitamin és ásványi anyag található benne. Mindenképpen hasznos élelemforrás.

Bevallom,én életemben először akkor ettem,amikor ezt a nem mindennapi "Sütőtök(filkó) levest " elkészítettem.Újabb receptet ötlöttem ki így Halloween  idején és büszkén állítom,hogy ez az egyik legfinomabb selymes állagú krémlevesem!Aki nem hiszi, járjon utána és próbálja ki!:)
További sütőtökös receptekért,többek között sütőtökkrémlevesekért látogassatok el a blogom jobb oldalsávján lévő Kategóriák csoportba,ahol a "sütőtök" névre kattintva kedvetekre válogathattok a sütőtökös receptekből!



"Halloween leves": Csicsókás sütőtökkrémleves

Hozzávalók kb. 4 főre:

- 6 db csicsóka ( kb. 20 dkg pucolva,felkockázva)
- 1 kg sütőtökkocka ( hámozva,pl. sonkatökből)
- 500ml zöldségalaplé
- chili, só, kurkuma, őrölt koriander
- 6 db friss zsályalevél felaprítva
- 1 marék felaprított petrezselyemzöld
- 200ml habtejszín

A tetejére:

- friss zsályalevél
- kissé pirított tökmag

A csicsókát és a tököt puhára főzzük és leszűrjük.Ízlés szerint fűszerezzük,hozzáadjuk a petrezselymet , a zsályát is és az egészet botmixerrel pürésítjük.Felöntjük az alaplével és felforraljuk.Ezután a tejszínt is hozzáadjuk,azzal is pürésítjük és újból felforraljuk.Melegen tálaljuk.A tetejét szórjuk meg tökmaggal és díszítsük friss zsályalevelekkel.

Jó étvágyat!


























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése