Keresés ebben a blogban

2012. november 4., vasárnap

Reform Ünnepi Sütőtöktorta

Az alapötlet az Ízek és Érzések magazinból jött. Apró változtatással és saját díszítéssel készítettem el.Csak ki kell keverni,aztán a felcicomázással el lehet még tölteni egy kis időt.Az egyik legfinomabb Sütőtöktorta,amit valaha ettem és alig édes! Szuper karácsonyra,mert az ízek a karácsonyi hangulatot juttatják eszünkbe. Hatalmas sikere volt a rokonságban,ez a recept is szájról szájra fog terjedni...




Reform Ünnepi Sütőtöktorta

Hozzávalók:

- 25 dkg puhára sült sütőtök húsa
- 4-5 ek. akácméz
- 1,2 dl extra szűz olívaolaj
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 12 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 12 dkg durvára vágott dió
- 20 dkg királydatolya kimagozva és felaprítva
- 1 csapott kiskanál fahéj
- fél kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csipet só

A kenéshez:

- kókuszzsír

A mázhoz:

- 10 dkg szőlőcukorpor
- 1 narancs leve és héja
- 2 ek.kukoricakeményítő

A tetejére:

- királydatolya kimagozva
- félbevágott narancsszeletek
- esetleg dióbél

A sütőtököt villával összetörjük, majd a mézzel és az olajjal simára keverjük.A többi anyagot is összekeverjük és a mézes keverékkel jól összedolgozzuk. Annyi vizet adunk hozzá,hogy sűrű krémszerű legyen.Egy kerek cakkos szélű kerámia piteformát( kb.- 30 cm átmérőjű) kókuszzsírral kikenünk alaposan és a sűrű masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.Tűpróbával ellenőrizzük,hogy ragad-e még a tészta. Hagyjuk hűlni,majd amikor még langyos,a tetejét hurkapálcával kicsit megszurkáljuk és leöntjük a mázzal.A mázhoz az összes hozzávalót csomómentesre keverjük és a torta tetejére öntjük.Amikor megszárad kicsit márványos lesz. Díszíthetjük a tetejét körben magozott datolyával és narancs szeletettel.Nem kell hűtőben tárolni!

Jó étvágyat!














3 megjegyzés:

  1. Hát ezek a narancsok teljesen feldobják ezt a finom tortát.:-)) De a benne valókkal együtt szívesen megkóstolnám!:))

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon fincsi lehet, és tényleg jó Karácsonyra, hosszabb ideig eltarthatónak tűnik, ráadásul variálhatók benne az alapanyagok is. Gyönyörűen kidíszítetted, jó lenne látni (és főleg enni) egy szeletet. :)
    Ili

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm!
    Igen,hosszabb ideig eltartható szerintem is.Szuper finom,mindenképpen érdemes kipróbálni!Egy próba sütést készítsetek még karácsony előtt vmikor,aztán ha beválik a családnak,mehet a karácsonyi asztalra is!:)

    VálaszTörlés