Keresés ebben a blogban

2012. december 18., kedd

Karácsonyi bonbonok

Hétvégén előrehaladtam és a szokásos bonbonozási hullám közepébe csöppentem...
Idén csak kétfélével lepem meg szeretteinket,de ajánlok lent csemegézni valót a korábbi bonbonjaimból is.Mindkettő félig saját ötletem alapján készült,félig pedig receptet követtem.Nagyon finom és egyszerűen elkészíthető.Szép gasztroajándék lehet karácsonyra.


Fügés-diós bonbon

Hozzávalók 60 db kis golyóhoz:
Alap:
- 200g aszalt füge nagyon apróra vágva
- 80g lereszelt mézeskalács
- 130g dióbél ledarálva
- 100g porcukor
- 7 ek.barna rum 
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- fél citrom leve

A gyúráshoz: porcukor

A bevonathoz: 
-200g 60-70%-os étcsoki 1 ek. étolajjal gőz felett felolvasztva

A tetejére: 
-dióbél

Az alap hozzávalóit jól összegyúrjuk,megfelezzük és 2szer 15,vagyis 30 darab egyforma kis hengert formálunk belőle.Legalább fél órára a hűtőbe tesszük,hogy kicsit megszilárduljon.Ezután megfelezzük  a hengereket (de ha kevesebbet szeretnénk készíteni,akkor hagyjuk a henger formában,vonjuk be csokival és szaloncukorként,papírba csomagolva ajándékozzuk el).A megfelezett hengerekből kis golyókat formáljunk,ha szükséges porcukros kézzel és tálcára téve tegyünk újabb fél órára a hűtőbe.Ez idő alatt olvasszuk meg a csokit az étolajjal gőz felett.A kis golyókat mártsuk bele a csokiba és egymástól távolt tegyünk egy sütőpapíros tálcára.A tetejét dióval díszítsük.Hideg helyen hagyjuk megszilárdulni,majd pakoljuk kis bonbon kapszlikba.

Mandulás-kekszes-fehércsoki krémes bonbon

Hozzávalók:

Alap:
- 300g darált keksz ( háztartási )
- 100g porcukor
- 100ml Amaretto
- 100g darált mandula
- 150g vaj
- 100g fehércsoki

A tetejére:
- 250g étcsoki ( 60-70%-os)
- 1 ek.étolaj
- kandírozott koktélcseresznye

Gőz felett megolvasztjuk a fehércsokit és az alap összes hozzávalójával jól kikeverjük.Egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük és hűtőben legalább 30 percig pihentetjük.Ezután golyókat formálunk a tésztából és olajjal gőz felett olvasztott étcsokiba mártjuk,majd koktélcseresznyével díszítjük.
Hűvös helyen hagyjuk megszilárdulni.( a belseje fehér )

Jó étvágyat!



A blogon található karácsonyi bonbonok:















3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű munkákat készítettél az advent alatt. Áldott ünnepet kívánok !

    VálaszTörlés
  2. ez tetszik, és szaloncukornak is mesés ötlet. Köszi, én tuti ki fogom próbálni. Amúgy, megoszthatnád itt is ezt a receptet , tuti sok mindenkinek tetszene, és olyan karácsonyi hangulata van :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Szépen Aleda!Hátra van még a bejgli,mézes krémes,és mér pár dolog. Neked is Áldott Ünnepeket!
    Orsi!Köszi!!!:)

    VálaszTörlés