Keresés ebben a blogban

2012. december 11., kedd

Kígyórétes/kalács narancslekváros-diós-marcipános és meggyes-mákos töltelékkel

Lajos Mari: 66 karácsonyi édesség c. könyvében találtam egy Ostorkalács nevű receptet. A hétvégén készítettem el.
 Nagyon klassz kalácstészta az alapja, a tölteléken pedig variáltam,de milyen jól tettem! A házi narancslekvárom a marcipánnal, a dióval és az áfonyával valami isteni ízkombinációt alkotnak.A finom kalácstésztába simulnak megadva a jellegzetes karácsonyi ízét annak.Egy pohár teával,vagy kakaóval mennyei karácsonyi reggeli lehet...


Kígyórétes/kalács narancslekváros-diós-marcipános és meggyes-mákos töltelékkel

Hozzávalók 2 db kalácshoz:

- 800g finomliszt vagy kalácsliszt
- 50g friss élesztő
- 120g cukor
- 3 dl tej
- 120g langyos, olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 4 tojás

A töltelékhez:

-I.: - 3 evőkanál aszalt vörösáfonya
      - 2 nagy marék dió
      - 5 evőkanál házi narancsdzsem
      - 150g natúr marcipán

- II.:- 5 evőkanál darált mák
       - 3-4 evőkanál házi meggydzsem
       - 3 evőkanál Demerara nádcukor
       - 1 nagy marék magozott meggy

A tetejére: 2 evőkanál cukor
                 2 evőkanál víz

A kelt tésztához meleg,kicsit cukros tejben egy kevés liszttel az élesztőt felfuttatjuk.A többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük,majd az élesztős keveréket is hozzáadjuk.Sima,lágy tésztává dagasztjuk és kb. 45 perc alatt langyos,huzatmentes helyen hagyjuk kelni.Miután megkelt ,lisztezett deszkán átgyúrjuk és megfelezzük.Mindkét tésztát téglalap alakúra nyújtjuk egy sütőpapíron és a tészta két hosszanti részét egyenlően bevagdossuk úgy,hogy a közepén maradjon hely a tölteléknek.A narancsos töltelékhez a diót feldaraboljuk,hozzákeverjük az áfonyát és  a narancsdzsemet.A tészta közepére halmozzuk.A marcipánt apró kockákra vágjuk és a töltelék tetejére pakoljuk.A bevágott csíkokat egymás után szépen a töltelékre hajtogatjuk.A mákos töltelékhez a mákot a lekvárral és a nádcukorral elkeverjük és a tészta közepére halmozzuk.Meggy darabokkal kirakjuk a töltelék tetejét és ezután hajtogatjuk össze.Az összehajtott tésztákat a sütőpapírral együtt tepsibe helyezzük és előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük.Az utolsó 10 percben megkenjük a cukorsziruppal.Ehhez a 2 ek.cukrot a2 ek. vízzel felforraljuk és a forró tésztára kenjük.Szépen mázat képez rajta sütés közben.

Jó étvágyat!














4 megjegyzés: