Keresés ebben a blogban

2013. január 19., szombat

Szalagos farsangi fánk újra

Az idei év több tekintetből sem indul jól.Végső búcsút vettünk egy szerettünktől,aggódunk valaki más miatt,próbáljuk helyretenni a testi-lelki egészségünket és túlélni...

Azért az étkezésről nem feledkezünk meg...
Farsangi időszakban kötelező ezt a bevált receptet követni és fánkot sütni.A receptet már korábban közöltem: Itt .Több gasztroblogger társam rendelkezik ezzel a recepttel,de most újra felteszem én is.
Házi sárgabarack lekvárral frissen a legfinomabb!



Szalagos farsangi fánk

Hozzávalók a tésztához: 70 dkg liszt, 5-6 jókora evőkanál porcukor, 1 egész tojás, 3 tojássárgája, kb. 7 dkg olvasztott vaj, kb. fél dl rum (nem aroma!), 3 dl tej, 3,5-4 dkg friss élesztő, 1 rúd vanília kikapart belseje, 1 citrom vagy narancs reszelt héja A tálaláshoz: porcukor és lekvár.Sütéshez: étolaj.

Elsőnek az élesztőt cukros langyos tejben 2 kanál liszttel együtt felfuttatjuk.Ezt a kovászt hozzáadjuk a többi  alapanyaghoz és lágy rugalmas tésztát dagasztunk belőle.Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük langyos helyen.A tésztát egy lisztezett deszkára borítom és másfél ujjnyira kinyújtom.Előveszünk egy poharat és azzal köröket szaggatunk  belőle.Az így kiszaggatott fánkokat letakarjuk és másodjára is kelni hagyjuk,most 30 percre. Egy nagyobb fedeles lábasban olajat melegítünk,kb. 2 ujjnyit.Takarék lángon sütjük a fánkokat,nehogy megégjen és hogy jól süljön át  a közepe!A fánkok közepét kicsit benyomjuk az ujjunkkal és  a lyukkal lefelé tesszük bele a forró olajba.Ezután fedőt teszünk rá,és kb. 1-1,5 perc múlva megfordítjuk  a fánkokat,de már nem tesszük rá a tetőt!Ugyanígy sütjük a többit is!A kisült fánkokat szalvétára vagy papírtörlőre rakjuk ,hogy a felesleges olaj eltávozzon róla.Porcukorral meghintve lekvárral fogyasztjuk.
Jó étvágyat!












7 megjegyzés:

  1. Napok óta agyalok azon, hogy fánkot kellene sütni. De most már több fánkos recept képet láttam, így nagyon megkívántam. Itt az ideje. Szép magas a fánkod!

    VálaszTörlés
  2. Csodálatosan néz ki és biztos, hogy az íze is mennyei. Én is készülök, hogy süssek, hiszen itt is van az ideje. Van hozzá saját főzésű baracklekvárom is.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm!Igyekeztem,hogy szép legyen,de szerintem még nem tökéletes.Majd kikísérletezem!:)Jó sütögetést!!!

    VálaszTörlés
  4. Szerettem magyar süteméniek ! Hélène.

    VálaszTörlés
  5. J'aime la cuisine hongroise !

    VálaszTörlés