Keresés ebben a blogban

2013. november 17., vasárnap

Mézeskalács ( "mentes" )

Közelegnek az ünnepek, így én is ünnepi hangulatra váltok az év hátrelévő részében...
A Paleo-ban a zabliszt kompromisszumos megoldás,legalábbis ezt olvasni róla.Kipróbáltam vele a szokásos mézeskalács receptemet némi változtatással.Így elvileg én is fogyaszthatom mértékkel,ritkán.Egész finom lett,bár nem a megszokott,hagyományos mézeskalács íz,mert a zab ízét szokni kell.A képen látható darabokat xillittel készült sárgabarack lekvárral töltöttem és saját készítésű paleo csokival díszítettem.
Nagyon finom töltött mézesek lettek.


Mézeskalács 

Hozzávalók:

- 76 dkg zabliszt
- 10 ek.méz
- 1 ek.szódabikarbóna
- fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kanál fahéj
- 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kiskanál őrölt gyömbér
- 1 kiskanál őrölt ánizs
- 5 dkg kókuszolaj
- 4 egész tojás
- 1 narancs héja

A töltelékhez: 

- házi baracklekvár (xillittel készült)

A tetejére:

- holland kakaópor
- méz
- kókuszzsír
- kókuszreszelék

A tészta hozzávalóit simára dolgozzuk össze.Egy-másfél órára tegyük be a hűtőbe pihenni.A tésztából csípjünk le darabokat és lisztezett deszkán gyúrjuk át,nyújtsuk ki és szaggassuk ki.Sütőpapíros tepsiben süssük készre.
Hűlés után egyes darabokat ragasszunk össze lekvárral.A díszítéshez tetszőleges mennyiségű kakaóport,mézet és kókuszzsírt olvasszunk össze,kevergetve hűtsük ki,majd egy erős műanyag zsákba kanalazzuk és nyomjunk csíkokat,vagy más tetszőleges mintákat a töltött mézesek tetejére.Kókuszreszelékkel megszórhatjuk a tetejét.Hagyjuk szobahőmérsékleten száradni.
A sima,töltetlen mézesek több hónapig is elállnak,feltéve ha nem járunk rá rendszeresen...

Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése