Keresés ebben a blogban

2013. december 22., vasárnap

Paleo mézes krémes

Valójában csak kb.95%-ban nevezhető paleonak,mivel 1 kanál kukorica keményítő is van a pudingos részében.Ezt tápióka liszttel lehetne kiváltani többek között.
Viszont habkönnyű,isteni finom! Ebből a receptből indultam ki ,de időközben átváltottam egy saját verzióra...


Paleo mézes krémes

Hozzávalók kb. 16 szelethez:

- mandulás tészta: 3 tojás, 5 dkg őrölt mandula, 2 nagy ek.méz, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna
- gesztenyés tészta: 3 tojás, 5 dkg gesztenyeliszt, 2 nagy ek.méz, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna

- a krémhez: 4 dl kókusztej, 1 dl kókusztejszín, 2 tojássárgája, 2 ek.mandulaliszt, 3 ek.xukor, 1 ek kókuszzsír, késhegynyi vaníliapor, 1 ek.keményítő vagy tápiókaliszt

- a belsejébe még: mézzel készített sárgabarack lekvár

- a tetejére: 200g 85%-os étcsokoládé, 1 evőkanál kókuszzsír

Mindkét tésztát külön-külön egyforma módon készítjük el.A tojások fehérjéből csipet só hozzáadásával kemény habot verünk.A többi hozzávalót elektromos habverővel krémesre keverjük,majd fakanállal óvatosan, a habot össze nem törve,hozzákeverjük a tojáshabot is.A piskótatésztát sütőpapírral kibélelt széles tepsibe öntjük és egyenletes vastagságúra kenjük.Előmelegített sütőben készre sütjük.Mindkét piskótát így sütjük,egyforma méretű tepsiben.A gesztenyés nekem vastagabb lett,mint a mandulás.
Amikor kihűltek a tészták,hosszában középen kettévágjuk mindet.Félretesszük.Így kapuk 2 mandulás és 2 gesztenyés lapot.
A pudingos krémhez az összes hozzávalót simára keverjük és gázon felfőzzük sűrű masszává.Kihűtjük.
Ezután összeállítjuk a süteményt: alulra egy hosszú gesztenyés lap kerül,amit a puding felével megkenünk.Erre jön egy mandulás lap,amit lekvárral vastagon megkenünk.Ezután egy újabb gesztenyés lap következik,amire a maradék pudingot kenjük,majd a lekvárral vastagon megkent maradék mandulás lappal befedjük.Hűvös helyre tesszük addig,amíg a csokit felolvasztjuk.A csokimázhoz 150g csokit tördelünk fel és a kókuszzsírral együtt vízgőz felett megolvasztjuk.Ezt rácsurgatjuk a süteményre.Hagyjuk,hogy ez a máz nagyjából megszáradjon.A maradék 4 dkg csokit megolvasztjuk és azzal berácsozzuk a süti tetejét.Hagyjuk megszáradni,majd a sütit hosszában vágjuk félbe forró vízbe mártott,szárazra törölt késsel.Ezután szeleteljük fel.Nekem 16 darab lett belőle.

Hagyjuk 1-2 napot hűvös helyen összeérni az ízeket.

Jó étvágyat!









5 megjegyzés:

  1. Ú de jól néz ki,kedvenc sütim! Már tudom milyen tortám lesz a szülinapomon. Köszi!!!

    VálaszTörlés
  2. Az őrölt mandulat,mandulaliszttel lehet helyettesiteni?Köszi

    VálaszTörlés
  3. Megpróbálhatod,remélem úgy is sikerülni fog! :)

    VálaszTörlés
  4. Mekkora tepsiben sütötted a lapokat? Nagyon guszta�� mindenkppen kipróbálom.

    VálaszTörlés