Keresés ebben a blogban

2014. január 12., vasárnap

Diókrémes diótorta ( Paleo )

Egy versenyre indulok majd ezzel a recepttel.Saját fantáziám szerint készült paleo diótorta.Nem túl édes,mindenmentes ( cukor-, laktóz- és gluténmentes ) és isteni finom!Dióimádóknak kötelező téli desszert!
A hagyományos dión kívül pekándiót is tettem bele.Karakteres,nagyon finom ízvilág.


Diókrémes diótorta ( Paleo ) 

Hozzávalók:

- a tésztához:

- 4 tojásfehérje
- 5 tojássárgája
- 30 dkg por alapú nyírfacukor ( xilit )
- 8 evőkanál víz
- 15 dkg darált dió és pekándió vegyesen
- 7 dkg gesztenyeliszt
- csipet Himalája só
- 1 kiskanál szódabikarbóna

- a krémhez:

- 30 dkg puha krémes cukormentes datolya
- 40 dkg dió és pekándió vegyesen darálva
- fél kiskanál őrölt fahéj
- 1cl barna rum
- víz

- a tetejére:

- 1 evőkanál kókuszolaj
- 10 dkg 83%-os kakaótartalmú étcsokoládé
- pekándió 

A tésztához a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük.A tojások sárgáját a porédesítővel és a vízzel habosra keverjük.Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert darált diót és a gesztenyelisztet. Habosra keverjük ezt is. ( én elektromos habverőt használtam ) A kemény tojáshabot apránként óvatosan egy fakanállal hozzákeverjük.Egy kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk,a forma széleit kókuszzsírral bekenjük.A tésztát a formába ötjük és előmelegített sütőben addig sütjük,amíg a tészta közepébe szúrt hurkapálcára nem ragad a tészta.Rácsra téve kihűtjük.A sütőpapírt eltávolítjuk az aljáról.
A krémhez a datolyát kimagozzuk és apróra vágjuk.Ezután a darált diókkal, a fahéjjal, a rummal és annyi vízzel amennyitől krémes lesz, kikeverjük ( késés aprítót használtam ) Jól kenhető,krémes massza legyen.
A tésztát visszatesszük a kapcsos formába.Egy sütőpapírból vágott magasított keretet készítünk a tészta köré.A diókrémet a tésztára kenjük egyenletesen.Hűvös kamrába tesszük pihenni.
Gőz felett az étcsokoládét a kókuszolajjal felolvasztjuk és azonnal a hűvös torta tetejére öntjük.Megmozgatjuk egy kicsit a tortát,hogy a csokoládé a tetejét mindenhol bevonja.A tetejét pekándióval díszítjük és egy éjszakát hagyjuk a hűvös kamrában pihenni.
Másnap forró vízbe mártott és megtörölgetett,éles késsel egyforma szeleteket vágunk belőle.

Jó étvágyat!







7 megjegyzés:

  1. Olyan verseny,ahová ilyen egészséges recepteket várnak. :)

    VálaszTörlés
  2. Esetleg egy link róla? Az ilyesmi engem is érdekel. :)

    VálaszTörlés
  3. Itt megtalálod : http://www.korkontrolltarsasag.hu/

    VálaszTörlés
  4. Szia Krisztina! Nagyon tetszik a blogod, gratulálok hozzá! Gyönyörű lett ez a torta is, szeretném megsütni a barátnőm születésnapjára, a kérdésem az lenne, hogy hány cm-es tortaformában készítetted?
    Judit

    VálaszTörlés
  5. Szia! Köszönöm szépen! :) A tortát 26cm-s formában sütöttem.

    VálaszTörlés