Keresés ebben a blogban

2014. július 21., hétfő

Paleo- nyers lúdláb torta

A keresztfiunk ötödik szülinapjára készítettem egy nyers tortát, melyhez az ötletet Lénárt Gitta Élő édességek könyvében találtam. A könyv 85. oldalán található Meggyes falatok sütijét helyeztem egy 17 cm-es, kisméretű tortaformába. A receptnél a könyvben szereplő hozzávalókat és mennyiségeket is feltüntetem, de zárójelben az általam választott adagokat is leírom!
Nagyon könnyű elkészíteni és isteni finom, laktató és hűs nyári desszert!
Kicsit rusztikusra sikerült, mert nem lettek mindenhol egyformák a rétegek. Mivel szerintem hasonlít a Lúdláb tortához, így én annak neveztem el.


Paleo- nyers lúdláb torta 

Hozzávalók:

- az alaphoz: 

- 1 csésze dió beáztatva és megszárítva ( nálam ez kb. 4-4,5 dl dió)
- 8 szem datolya ( nálam ez 2 marék datolya, beáztatva , majd felaprítva )
- 1 evőkanál kakaópor ( természetesen holland )
( plusz nálam: 2 kanál méz )

Az egészet össze kell turmixolni és a tortaforma aljára nyomkodni lehetőleg egyforma vastagságban. A hűtőbe tettem pihenni a következő réteg elkészítéséig.

- a meggyes réteghez:

- 500g meggy lecsepegtetve ( nálam is ennyi )
- 4 szem datolya ( nálam kimaradt )
- 10 csepp stívia ( nálam ez 2 kanál méz )
- 1 evőkanál útifűmaghéj ( nálam 1,5 púpozott evőkanál )

A meggyet a mézzel kicsit darabosra összeturmixoltam, majd simára kevertem a többivel. Az egészet az alapra simítottam. Újra betettem a hűtőbe.

- a kesuhabhoz:

- 1 csésze kesudió ( nálam ez 150 g )
- fél csésze tiszta víz ( nálam ez kb. 1 dl )
- 1/2 citrom leve ( nálam ez kimaradt )
- 1 evőkanál útifűmaghéj ( nálam ez kb. 2 evőkanál )
- 10 csepp stívia ( nálam ez kb. 1,5 evőkanál méz)

Az egészet össze kell turmixolni és rákenni a tortára. Mehet a hűtőbe!

-a csokimázhoz:

- 2 evőkanál reszelt kakaóvaj ( nálam ez kimaradt, de cseppet sem volt probléma )
- 1 evőkanál kókuszolaj ( nálam ez 2,5 evőkanál )
- 1 evőkanál kakaópor ( nálam ez 2  evőkanál )
- 1/2 evőkanál agávészirup ( nálam ez 2 evőkanál méz )

Az egészet nagyon simára keverjük. A torta tetejére öntjük és egyenletesen szétkenjük. 
A torta tetejét kirakhatjuk magozott meggyel. Hűtőben 24 órát, de legalább egy fél napot hagyjuk pihenni. Éles, előzőleg forró vízbe mártott és szárazra törölt késsel szeleteljük. 
Lassan ajánlott fogyasztani!

Jó étvágyat!










7 megjegyzés:

  1. Szia! A csokimáznál ez mit jelent: 2 evőkanál reszelt kakaóval

    köszi, Gabi

    VálaszTörlés
  2. Mennyei ez a torta! legközelebb duplázom a mennyiségeket és nagy tortaformába készítem! a teteje még nincs kész kicsit izgulok hogy szép legyen. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  3. köszönöm a receptet! Mennyei finom lett ez a torta, sokszor fogom készíteni! Mindenkinek ajánlom! Tetszik a blog!

    VálaszTörlés
  4. szia! szeretném megkérdezni hogy a kesut nem kell előtte beáztatni?

    VálaszTörlés