Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 6., szombat

Nyers füge torta

Nem csak akkor lehet tortát készíteni, amikor valamilyen családi ünnep van, hanem csak úgy azért is, mert mondjuk: megérdemeljük! :) Például egy olyan kemény hét után, mint a mostani.
A délelőttöt a piacon töltöttük és sikerült sok finomságot venni. Többek közt friss fügét. Volt már itthon füge, olyan, amit Anya hozott külföldről, és már majdnem megaszalódott. Ebéd után kigondoltam, hogy amit a konyhában találok, azokból összedobok egy tortát, egy nyerset. Csak úgy egy saját receptet rögtönözve, közben ízlelgetve, hogy mennyire édes, mert amikor már egy csöppnyi édes ízt éreztem, azonnal jónak találtam az arányokat. Kísérleteztem. Egy igazán finom, laktató,és alig édes, valódi nyers torta sikeredett belőle. Nagyon büszke voltam magamra, de a párom és az édesanyám is. Egy kis őszi ízbomba, amit érdemes kipróbálni. Sütni ugye nem kell és a hűtőben is elég ha 2 órát pihen, szépen lehet szeletelni.



Nyers füge torta

Hozzávalók: 

- az alaphoz:

- 25 dkg füge, majdnem teljesen megaszalva, puhán
- 15 dkg dió ( darálva )
- 4 ek. víz
- 3 ek. agave szirup

- a töltelékhez:

- 2 db érett avokádó húsa
- 1 db nagy körte meghámozva és felkockázva
- 2-3 ek. agave szirup
- 2 nagy ek. útifűmaghéj
- késhegynyi Bourbon vanília por

- a tetejére:

- 1 érett banán
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- késhegynyi őrölt szegfűbors
- 3 nagy ek. kókuszvaj
- 1 nagy kanál agave szirup

- díszítéshez:

- friss füge negyedekbe vágva

Az alaphoz a hozzávalókat összeturmixoljuk. Én két adagban végeztem el, megfelezve a hozzávalók mennyiségét. Gyúrható,de ne folyós massza legyen. Ezt egy kis méretű kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk egyenletesen. Tegyük be a hűtőbe pihenni. Közben készítsük el a tölteléket. Ennek a hozzávalóit is turmixoljuk össze és terítsük szintén egyenletesen az alapra, majd tegyük be így a hűtőbe.
A fahéjas krémhez a hozzávalókat turmixoljuk össze és öntsük a tortára és kenjük szét rajta. Pakoljuk meg a friss fügével és az egészet tartsuk bent a hűtőben legalább 2 órán át. 
Éles késsel szeleteljük.

Jó étvágyat!















2 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon finom lehet és csodálatosan néz ki! Nálunk nem sokáig állna el, mert imádjuk a fügét.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen!Nálunk is hamar elfogyott! :)

    VálaszTörlés