Keresés ebben a blogban

2019. december 6., péntek

Bejgli (paleo)


Bejgli (paleo)
Hozzávalók két rúdhoz:

a tésztához:
- 10 evőkanál héjas mandulaliszt ( Vass Mandula )
- 5 evőkanál bambuszrostliszt
- 1 mokkáskanál foszfátmentes sütőpor
- 2 evőkanál útifűmaghéj és 1,5 dl langyos víz ( elkeverni )
- 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- csipet só
- 4 evőkanál poreritrit
- 3 tojás 
- 1 kiskanál mandulavaj ( Vass Mandula )
- 1 dl mandulatej ( natúr )

a rudak lekenéséhez: 1 tojás

a mandulás töltelékhez:
- 6 evőkanál darált, blansírozott mandula
- 1 mokkáskanál mandulaolaj ( Vass Mandula )
- 4 púpozott evőkanál poreritrit
- fél citrom reszelt héja
- 2 kiskanál mandulavaj ( Vass Mandula )
- késhegynyi vanília
- késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
- 1 marék aszalt áfonya (natúr) felaprítva
- 6 evőkanál mandulatej ( natúr )

A töltelék minden hozzávalóját alaposan elkeverjük egymással és a kinyújtott tésztára kenjük.

a mákos töltelékhez:
- 6 púpozott evőkanál darált mák
- 4 evőkanál agavé szirup
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár ( mentes )
- fél citrom reszelt héja
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 2 kiskanál mandulavaj (Vass Mandula )
- 1 marék aszalt szilva apróra vágva
- 2 evőkanál natúr mandulatej

A töltelék minden hozzávalóját alaposan elkeverjük egymással és a kinyújtott tésztára kenjük.

A tészta elkészítése:
Minden hozzávalót kimérünk és jól összegyúrjuk. Az így kapott tésztát megfelezzük és két lapot nyújtunk ki belőle, két sütőpapír között. Kb. 30 cm hosszút, kb. 20-25 cm széleset. A tölteléket a tésztára kenjük úgy, hogy a szélein maradjon 1-1 cm üresen. A széleit ráhajtjuk a töltelékre, majd óvatosan feltekerjük a sütőpapír segítségével, amit közben apránként eltávolítunk a tésztáról. A feltekert tésztát a sütőpapírral együtt egy 20x30 cm-es tepsibe helyezzük, majd mellé a másik rudat. Lekenjük tojássárgájával mindkettőt, és hagyjuk hűvös helyen fél órát pihenni. Ezután tojásfehérjével kenjük át és ismét hagyjuk pihenni fél órát. 
180 fokra előmelegített sütőben kb.30 percig, aranybarnára sütjük. Hagyjuk hűlni a sütőpapírban, majd fél óra elteltével távolítsuk el alóla, s hagyjuk tovább hűlni. Másnap szeleteljük. Elállós, egészséges, nagyon finom sütemény!

Jó étvágyat!

Megjegyzés: Avagé szirup helyett folyékony édesítőt, pl.sztíviát is használhatunk, de abból jóval kevesebb kell bele! Illetve poreritritettel , vagy porxukorral is kiválthatjuk az agavé-t.





Az alapanyagokért Köszönet a Vass Mandulának ! 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése