Keresés ebben a blogban

2010. szeptember 30., csütörtök

Palacsinta Zsanának-Retro kaja:-)

Először palacsintát életemben 13 évesen készítettem,és elsőre remek lett. Annyira igaz ez,hogy anyukám akkor kijelentette,hogy ezek után mindig én fogom sütni,mert a családban enyém a legszebb ,legvilágosabb és legvékonyabb palacsinta ,és ez így is lett!Akkor baracklekvárosat és kakaósat készítettem,barack befőtt levével öntöttem le,és barackokkal díszítettem,majd finoman porcukorral megszórtam. Emlékszem,hogy éppen egy ismerősünk volt nálunk ebédre,palacsinta volt a második fogás,és nagy sikerem volt!A férjem is oda van érte nagyon,még az egyetem alatt sütöttem neki elsőként,és egyszer az albérletében a lakótársaival együtt készítettek nekem palacsintát,az volt a nagy palacsintavacsora:-)Rengeteget készítettem már 13 éves korom óta,és mindig megdöbbenek,amikor azt hallom,hogy még 30 évesen sem tud vki palacsintát sütni. Nem is értem hogy van ez,amikor olyan egyszerű!

Palacsinta-ahogyan én készítem

Egy mély tálba beleütök 2 tojást,csipet sót és 2 kanál cukrot adok hozzá,jól elkeverem.Lisztet és tejet adagolok hozzá,folyamatos keverés közben,amíg el nem érem  a kívánt mennyiséget.Pár csepp olajat teszek bele és egy kanálnyi szénsavas ásványvizet vagy szódát.Addig keverem,ill.váltogatom a lisztet és a tejet,amíg kicsit krémes,de folyós állagú lesz és csomómentes!(de nem nagyon folyós!)
Egy jó minőségű palacsintasütőre lesz szükségünk,lehetőleg teflonosra és hozzá tartozó teflonos lapátra amivel majd megfordítjuk a palacsintát.Pár csepp olajat melegítünk a palacsintasütőben  és egy merőkanál palacsinta tésztát öntünk bele,közben forgatjuk a sütőt,hogy szépen elterüljön benne és mindenhová jusson. Amikor a széle kezd kicsit világosbarna lenni,óvatosan megfordítjuk a másik oldalára.Közben alánézünk,hogy lássuk a másik oldal is szép világosbarna-e és ha igen,tálra tesszük.Jöhet a többi palacsinta ugyanígy!
Tölteni sokféleképpen lehet.:lekvárral,cukros kakaóval,csokival,mogyorókrémmel,fahéjas almával,cukros fahéjjel,mazsolás túróval(túró,cukor,tojássárgája,esetleg vaníliás cukor,mazsola keverékével),dióval,stb.Töltelék a palacsinta közepére és feltekerni.
Előfordul,hogy a tésztájába teszek reszelt alma és fahéj keverékét,így még különlegesebb ízt érek el.
Csináltam már csúsztatott palacsinta tortát is,amikor több réteg palacsinta,többféle töltelékkel alkot egy palacsintatortát ,tetejére tojásfehérje és cukor habját tettem és pár percre betettem a sütőbe,hogy szép aranyszínű legyen  a teteje.

Jó étvágyat!











1 megjegyzés:

  1. Szió!!!

    Köszike ezt is,kipróbáltam áááámmm!!!!Nagyon fincsi lett!

    Sok puszi, NagyFőnöknek is!:)

    VálaszTörlés