Keresés ebben a blogban

2010. október 14., csütörtök

Quiche a la Kriszta :-)

Ez egy quiche recept.A quiche a francia konyha hagyományos étele, jó tulajdonságai népszerűvé teszik az egész világon. Előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható. Eredete Németországba vezet, ahol a német határ közelében vasserpenyőben készítették. Neve a német kuchen (=sütemény) szóból franciásodott quiche-re. A quiche a második világháború után vált népszerűvé Angliában, az USA-ban pedig a 1950-es években. Mára már egész Franciaországban elterjedt és közkedvelt étel, mivel szinte minden maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető a család ízlése szerint.
A tészta eredetileg a klasszikus omlós-vajas tészta, de ha nagyon nem megy az összeállítása, segítségül beletehetünk egy tojássárgáját. Az nagyon fontos, hogy gyorsan és hideg hozzávalókkal dolgozzunk, mert csak akkor lesz omlós a tészta. Ha nincs kedvünk a gyúrótáblával bíbelődni, akkor egyenesen a tepsiben is nyújthatjuk a tésztát. Az elősütéshez fedjük le a tésztát sütőpapírral és tegyünk rá valamilyen nehezéket, így nem fog felpúposodni, és a töltelék egyenletesen elosztható rajta. Melegen fogyasztva a legfinomabb, de hidegen is nagyon finom.
A legismertebb quiche a klasszikus Quiche Lorraine, mely viszonylag kevés hozzávalót igényel. Kell bele jó minőségű húsos szalonna, tojás, magas zsírtartamú tejföl. Az eredeti quiche nem tartalmaz sajtot. Ha egy kevés hagymát is adunk az előzőkhöz, akkor már Quiche Alsacienne-ről, azaz elzászi quiche-ről van szó. Ha egy kis kemény sajttal gazdagítjuk, akkor megint egy másfajta quiche az eredmény. Ami viszont minden quiche-nél azonos, az a tejszínes-tojásos szósz, amivel a ”belevalókat” leöntjük vagy elkeverjük. Ez fogja össze az egészet.
A quiche-ben az is nagyon szerethető, hogy igazából egész évben elkészíthető, az éppen aktuális zöldségek felhasználásával. Mehet bele: paprika, paradicsom, póréhagyma, cukkini, spenót vagy akár gomba is. A zöldségeken kívül gazdagíthatjuk pirított csirkemellel, darált hússal, de tehetünk bele kagylót, rákot, sonkát vagy olasz szalámit. Jóformán bármit bele lehet tenni. A krémbe kerülhet túró, krémsajt, mascarpone, zabpehely. A fűszerezést is kedvünk szerint variálhatjuk: őrölt borssal, szerecsendióval, fehér borssal, római köménnyel, curry-vel, fokhagymával is gazdagíthatjuk.
 
Az én quichem:

 
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,13 dkg Rama felkockázva, 1 csipet tengeri só, 1 csipet őrölt bors, 1 csipet rozmaring pici tej és 1 egész tojás.
A töltelékhez: 6 szelet füstölt házi sonka,10 dkg füstölt Karaván sajt,3 egész tojás,2 tojássárgája,3 dl főzőtejszín, 5 brokkoli rózsa,egy marék felkockázott sütőtök, 1 csipet tengeri só,őrölt bors és szerecsendió.
A tetejére: 10 dkg füstölt sajt.

Először előkészítjük a hozzávalókat. A lisztet és a kockázott margarint egy mély tálba teszem.Hozzáadom a sót,a borsot és a rozmaringot és jól összekeverem.beleütöm a tojást és annyi tejet adok hozzá,hogy jól gyúrható tészta legyen.Miután jól összegyúrtam, fél órára a hűtőbe teszem.
Közben elkészítem  a tölteléket. A brokkolit megpucolom és felteszem főni ,forrás után 5 perccel leszűröm és félreteszem. A sütőtököt és a sonkát felkockázom.A tejszínt , a tojásokat,a tojássárgáját és a fűszereket jól kikeverem és 10 dkg reszelt sajtot adok hozzá.A tésztát kiveszem a hűtőből és lisztezett deszkán kerek lappá nyújtom.Egy kivajazott,kilisztezett quiche vagy pite formába nyújtom,igazítom a tésztát ,majd erre rakom a sonka és sütőtök szeleteket.A brokkolit apróra vágom és rápakolom  a sonkára.Sajtimádó lévén még füstölt sajt darabokat raktam rá.Az egészet leöntöm a tejszínes keverékkel és a maradék 10 dkg reszelt sajtot rászórom.
Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöm,amíg aranybarna lesz.
Nagyon-nagyon finom!

Jó étvágyat!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése