Keresés ebben a blogban

2010. december 19., vasárnap

Fejedelmi karácsonyi menü

Ahogy ígértem,ma egy ünnepi menüvel rukkolok elő.Nálunk mától kezdődik a Karácsony,ugyanis Sógornőmék és a párom Anyukája ma voltak nálunk karácsonyozni.
 A lakoma 3 fogásból állt: Előétel: Kókuszos sütőtökkrémleves
                                        Főétel: Aszaltszilvás pulykakuglóf mandulás rizzsel és tormamártással
                                        Desszert: Karamellás gesztenyekrémtorta rumos meggyel( a tegnap feltöltött) és egyéb sütik(linzerek-korábbi receptek,mézeskalács,puszedli és bonbonok)
                                         Amivel legurítottuk: Vörösbor (Drága Kláráék jóvoltából:-) ) és narancslé.
Nos,először is,már korábban jeleztem,hogy mi nem eszünk levest,nem szoktam főzni.Viszont imádom a sütőtököt és a halászlét!Ma sütőtökkrémlevest készítettem,életemben először,és hatalmas sikere lett!Petim már erőteljes szándékát fejezte ki a maradék pár kanál levesre,ami megmaradt:-)
A pulykakuglóf receptjét itt találtam valamelyik blogon,csak egy kicsit megvariáltam,pl . egy egyiptomi fűszerkeveréket használtam és Lild-ös feketeerdei sonkát,ugyanis a bacont vagy szalonnát még látni sem bírom.Ezt is először készítettem és Pompás lett!
Már tegnap elkészítettem a kuglófformába a sütőpapírt és a sonkaszeleteket ,összevágtam a pulykát és fűszereztem, összevágtam a sütőtököt és összedobtam a tortát!Így lehet előre dolgozni.
Ma pedig folytattam.
 A tormamártás ötlete csak úgy jött,fellapoztam egy receptkönyvet és abban találtam,gondoltam megcsinálom,miért is ne.Nagyon különleges karácsonyi ebéd lett, "a pontozáson 100Pontot kaptam":-)
Degeszre ették magukat vendégeink.Én pedig boldog voltam és vagyok!!!

Több fotó a végén!

Nézzük a recepteket!


Kókuszos sütőtökkrémleves

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 nagy burgonya, 1 alma, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál akácméz, 1 narancs, 2 húsleves kocka, 2 dl tejszín, 5 dkg vaja, só, bors, szerecsendió, kakukkfű, 2 dl víz.
Díszítéshez: narancs és kókuszreszelék.

A sütőtököt megpucoltam és felkockáztam,megmostam. A hagymát felaprítottam,kockára vágtam és kakukkfűvel a vajon megpirítottam,majd hozzáadtam a mézet és egy kicsit karamellizáltam. Közben megpucoltam az almát és  a krumplit,kockákra vágtam és  a hagymához adtam, felöntöttem vízzel, hozzáadtam a leveskockát és  a sütőtököt és nagyon puhára főztem. Ezután levettem a tűzről és botmixerrel összeturmixoltam az egészet, majd 1 narancs levét belefacsartam, sóztam,borsoztam és őrölt szerecsendióval fűszereztem. Végül hozzáadtam a tejszínt,egyet rottyantottam rajta és elzártam.
A tányérok aljára egy szelet narancsot helyeztem,erre kanalaztam a  levest és megszórtam kókuszreszelékkel.



Aszaltszilvás pulykakuglóf  (Kriszta módra)

Hozzávalók: 1 kg pulykamellfilé, 3 csomag Fekete erdei sonka (Lidl), 25 dkg füstölt sajt, 3 tojás, 3/4 csomag  Kairói shoarma Kotányi fűszerkeverék, kevés bazsalikom és őrölt rozmaring, 6 evőkanál tejföl, 4 evőkanál teljes kiőrlésű liszt,  ízlés szerint só és feketebors, 2 csokor petrezselyemzöld és aszalt szilva.

Egy koszorúformát kibélelünk sütőpapírral,úgy ,hogy túllógjon rajta.A formát sorban kirakjuk a sonkaszeletekkel,nekem nem volt hosszú,így duplán raktam. Úgy rakjuk,hogy ez is túllógjon,mert a két végét majd rá kell hajtanunk  a töltelékre. A húst apró kockákra vágjuk és megszórjuk a kairói fűszerkeverékkel,bazsalikommal és rozmaringgal. A petrezselyemzöldet megmossuk és apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük. A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a tejfölt, a lisztet, a petrezselymet és kb. 15 dkg reszelt sajtot, sót,borsot és jól elkeverjük. Hozzákeverjük a húst is.
Egy réteg húsos tölteléket belekanalazunk a formába,majd körben egy sor aszalt szilvával kirakjuk.(de 2 sorban is lehet!),majd a töltelék másik felét is szépen rákanalazzuk és a sonkákat ráhajtogatjuk. A túllógó sütőpapírral befedjük a tetejét és előmelegített sütőben sütjük elsőnek  fél óráig,majd utána még egyszer 30 percig,de akkor már lehajtjuk róla a sütőpapírt. Fél óra után egy szintén sütőpapíros tepsibe átfordítjuk és a sütőpapírt a húsról leszedjük,majd újra a sütőbe tesszük kb. 15-20 percre,hogy a másik oldala is megpiruljon.
Ha elkészült, tálra borítjuk és 20- 30 perc hűlés után szeleteljük.
Isteni fonom!!!

Köret hozzá: Mandulás rizs


Hozzávalók: 1 doboz  rizs és fél csomag mandulahasáb.
A mandulát mikróban kicsit megpirítottam.  A rizst megfőztem és a kettőt összekevertem.

Tormamártás: 


Hozzávalók: 4 evőkanál liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dl tejszín, 6 evőkanál csípős tormakrém, só és bors ízlés szerint, olívaolaj,1 evőkanál szőlőcukor és kevés ecet.
Olajban megpirítom a kockára vágott hagymát és lisztet. Felöntöm tejszínnel, felforralom. Leveszem a tűzről és belekeverem a tormát és a többi hozzávalót. Elektromos habverővel krémesítem és tálalásig behűtöm.

Desszertek: 





A tortareceptet tegnap tettem közzé, az aprósütiket pedig korábban!

Nézzük a többi fotót!












A pompás pulykakuglófom

Hát nem gyönyörű?!






Anyósom készítette sajtos tallér

2 megjegyzés:

  1. Kedves Kriszta!
    Ismét csak gratulálni tudok,ehhez a sok finomsághoz,nagy sikerrel készítettem el a pulykakuglófot és hozzá a köretet is,mennyei volt!
    Boldog karácsonyt!

    Tomi

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!Örülök,hogy sikered volt!Ugye milyen isteni?!
    Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés